Jeffry Joseph over Grann Brigitte en andere Loa’s

Kunststudent Jeffry Joseph voelt de aanwezigheid van Grann Brigitte, die scheldend haar peperdrankje drinkt. Joseph is niet religieus, maar hij praat met geesten in zijn droom, die hij vervolgens schildert.

“Ik ben sinds 2016 begonnen met schilderen en een van de oudere studenten van de kunstacademie New vision.” vertelt Joseph. Net als hen is hij erg gecharmeerd van het werk van zijn leraar Lesly Pierre Paul en zijn medestudent Shatty (Sanon Jeanwildert). “Maar mijn ambities zijn om een ​​verschil te maken met andere kunstenaars en om mijn werk over de hele wereld bekend te maken zoals Jean Michel Basquiat.

Jean Michel Basquiat

Jean Michel Basquiat wordt ook door andere studenten en hun leraar genoemd als een van hun grote voorbeelden. De flamboyante kunstenaar Basquiat leefde aan het einde van de vorige eeuw in New York. Hij kwam uit een dysfunctioneel gezin met een Puerto Ricaanse moeder en een Haïtiaanse vader. Zijn moeder was psychisch labiel en vader had losse handjes, zodat de jonge Basquiat van huis wegliep en een tijdje als graffiti spuitende zwerver leefde. Zijn talent werd ontdekt en hij groeide uit tot de meest beroemde en rijke kunstenaars van de jaren ‘80.

Het laatste deel van zijn leven was van sex, drugs en rock en roll en helaas had hij te weinig controle over zijn drugsgebruik, wat hem uiteindelijk fataal werd. Maar in de ogen van de Haïtiaanse kunstenaars was hij DE Afro-Amerikaan, die het had gemaakt in de doorgaans witte kunstwereld. Van de wilde expressionistische stijl van Basquiat is echter weinig terug te zien in het werk van de kunststudenten van de New Vision Art School. (Persoonlijk houd ik meer van het werk van deze jonge Haïtiaanse kunstenaars, dan van het werk van Basquiat, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.)

Maman Brigitte en Baron

Ook schilderde Basquiat niet zo vaak loa’s, of geesten. Maar af en toe kwam Baron Samedi terug in zijn werk zoals in Irony of a Negro Policeman. In het werk van Joseph daarentegen komen bijna altijd loa’s voor. “Ik ben niet religieus en ik heb geen contact met sjamanen.” zegt Joseph. “Maar er komen wel geesten voor in mijn dromen, die contact met mij zoeken. Ik heb zaterdag nog een speciaal gesprek gehad met de geesten Papa Legba en Baron. Papa legba is een loa (geest) van vodou, een religie die zijn oorsprong vindt in de oude koninkrijk van Dahomey (Benin).”

Grann Brigitte door Jeffry Joseph
Jeffry Joseph, Grann Brigitte, acrylverf op doek, 2021.

Dit jaar schilderde Joseph Maman oftewel Grann (Oma) Brigitte. Joseph legt uit: “Geesten zoals Grann Brigitte hebben een speciale betekenis voor mij. Ik voel haar aanwezigheid als ik haar schilder. Grann Brigitte is een beschermgeest van de doden, de echtgenote van Baron Samedi. Ze drinkt pepersap en wordt gesymboliseerd door een zwarte kip. Net als Baron en de geestenfamilie Guédés gebruikt ze obscene taal. Zij beschermt grafstenen en begraafplaatsen, op voorwaarde dat ze passend zijn gerangschikt met kruisen. Als een vodou-geest uit de Nieuwe Wereld, stamt Maman Brigitte waarschijnlijk af van de voorouderlijke praktijken van vodou.

Dominicaanse Republiek

Net als zijn medestudenten wil Jeffry Joseph deze zomer op studiereis om een aantal kunstgalerieën in de Dominicaanse Republiek te bezoeken. “Ik wil het verschil bekijken tussen hun schilderstijl en de mijne. Zodat ik ik daarvan weer meer kan leren, dan dat ik van Lesly Pierre Paul heb geleerd. Daarna zou ik graag enkele kunstgalerieën en musea in Amerika en Europa bezoeken, zodat ik wat andere inspiratie kan op doen. Wanneer je werk van andere met eigen ogen kan aanschouwen, is dat natuurlijk veel beter en mooier dan van plaatjes.

Maar Jeffry en zijn medestudenten kunnen niet zonder uw hulp op studiereis. Steun daarom de crowdfunding. Bij voorbaat hartelijk dank!