Sanon Jeanwildert schildert Egyptische godin en zeegeesten

Sanon Jeanwildert (36) schildert sinds 4 jaar prachtige kleurrijke schilderijen en studeert sinds 3 jaar aan de New Vision Art School in Port-au-Prince. Net als zijn studiegenote Jeansaintil Yvena haalt hij zijn ideeën uit verschillende culturen, zoals Egypte.

Sanon Jeanwildert, De Godin van Egypte, acrylverf op canvas, 2021.

Jeanwildert: “Er zijn veel dingen die me inspireren om mijn eigen kunstwerken te maken, zoals de natuur, geschiedenis en mijn ervaringen. Ik ben niet religieus zoals mijn familie, maar ik geloof wel in de onzichtbare wereld en gebruik dit in mijn schilderijen.” De kunstenaar voelt een speciale spirituele band met Egypte en maakte een adembenemend schilderij De Godin van Egypte. Jeanwildert legt uit ”De godin vertegenwoordigt voor mij een bescherming tegen de onreine geesten van deze wereld. Zij is het oog van gerechtigheid. Wat mij inspireerde om de godin te schilderen is het gebrek aan wereldbescherming. Ik zie een chaos door de onreine geesten van deze wereld, de oorlogsgeesten. Ik zie ook het gebrek aan oog voor gerechtigheid, en wereldwijd toezicht op politiek en sociaal gebied. Er is te weinig oog voor menselijk leven, bomen, dieren en het klimaat. Dit is wat me inspireerde om de godin te schilderen.”

Pyramide met oog

In het schilderij zien we een oog in een pyramide, een van de meest omstreden symbolen van dit moment. Sommige mensen zien er kwaad in, omdat het afgebeeld is op de Amerikaanse dollarbiljetten. Zij schrijven het symbool toe aan de zogenaamde Illuminati, een kleine machtige groep rijken, die erop uit is om de wereld te veroveren, onderdrukken en uit te buiten met satanistische rituelen. Jeanwildert verwijst niet naar de illuminatie, maar refereert aan het oog van gerechtigheid van de Godin van Egypte. De oorspronkelijke betekenis van het oog in de pyramide is het alziend oog. Het beeld ontwikkelde zich in de 17de en 18de eeuw in Europa en Noord-Amerika uit het Egyptische oog van Horus heeft ontwikkeld. Het motief symboliseert een oog dat alles ziet of het oog van God, en wordt vaak in verband gebracht met de Vrijmetselarij.

Veves

Naast kleurrijke kunst schildert Jeanwildert bijzondere witte veves tegen een zwarte achtergrond. Veves zijn spirituele symbolen, die oorspronkelijk alleen door officiele houngans en mambo’s (Vodou sjamanen) werden gemaakt tijdens rituele bijeenkomsten. Ze worden veel gebruikt in verschillende takken van Vodun in de Afrikaanse diaspora, zoals Haïtiaanse Vodou. De veve fungeert als een “baken” voor de loa (de spirituele gids) die tijdens rituelen wordt aangeroepen. Iedere loa heeft een eigen veve.

Mèt Agwey

Op deze foto zie je Sanon Jeanwildert een veve schilderen van de loa Mèt Agwey, met wie hij zich ook verbonden voelt. Mèt Agwey is de loa (beschermgeest) van de richting. Hij behoort tot de familie Agwey, die leeft in een glorieus paleis onder de zee. Mèt Agwey beheerst de wind, de stroming, de golven en de diepten van de oceanen. Hij helpt zeilers om zich te oriënteren als ze verdwaald zijn op zee. Mensen roepen zijn hulp aan om inspiratie en begeleiding in tijden van onrust, verlies of besluiteloosheid. Hij is beschermheer van zeelieden, zeereizigers en piraten.

Ambities

Sanon Jeanwildert, Mèt Agwey, acrylic on canvas, 2019.

Jeanwildert wil graag voordat hij dood gaat beroemd worden en zijn training, ervaringen en reizen gebruiken om een ​​mentor in kunst te worden voor jonge mensen. Zijn leraar Lesly Pierre Paul is voor hem een lichtend voorbeeld. “Lesly Pierre Paul is een getalenteerde jonge kunstenaar die ik erg leuk vind. Hij heeft veel geweldige capaciteiten, maar de reden dat ik hem zo mag, is zijn moed en de durf die hij in zijn schilderijen aanbrengt.” Tot nu toe heeft Jeanwildert een keer geëxposeerd, maar hij is van plan om over de hele wereld te exposeren.

Net als zijn medestudenten verheugt hij zich enorm op de studiereis naar Santo Domingo, die hij binnenkort gaat maken. “Ik kan niet zeggen wat ik ga zien, want het is de eerste keer dat ik ga. Maar wat ik weet dat alles wat ik zal zien een ervaring zal zijn die me mijn hele leven zal markeren. Ik kijk er ook naar uit om mijn kunstbroeders daar te ontmoeten en nog veel meer ervaring op te doen.” zegt hij.

Net als zijn andere Haitiaanse studiegenoten heeft Sanon Jeanwildert niet genoeg budget om op studiereis te gaan. Ze zullen daarom erg blij zijn met uw donatie! Klik voor meer informatie hieronder op de crowdfunding: