Jaguarman van Raoul de Jong

Een interessant boek, dat een verfrissende visie geeft op het Nederlands kolonialisme in Suriname is Jaguarman van Raoul de Jong. De Jong heeft een vlotte en persoonlijke schrijfstijl, die lekker wegleest.

De witte Nederlanders zien de wereld door een Eurocentrische (egoïstisch) bril. Dat blijkt uit de disproportionele aandacht in de media voor de dodenherdenking op 4 mei en bevrijdingsdag op 5 mei. Ze zijn blij dat Nederland bevrijd werd van de Duitse overheersing. Maar ze vergeten dat in 1945 ze zelf nog steeds kolonies hadden in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. De geschiedenisboeken reppen ook weinig over de Nederlandse overzeese overheersing, die vele levens van mensen van kleur heeft verwoest.

Daarom was ik blij dat Raoul de Jong een boek heeft geschreven vanuit het perspectief van iemand met Surinaamse roots. Het viel hem op dat er in de Nederlandse media zo weinig aandacht is voor de geschiedenis vanuit het oogpunt van de Surinamers zelf. Hij verdiept zich in de Wintirituelen van zijn Surinaamse voorouders en bezoekt diverse plaatsen in Suriname. Zo komt hij meer te weten over het slavernijverleden. Een van zijn voorouders is de Jaguarman, een magisch figuur, die hem steeds een stukje van de familiegeschiedenis laat zien.

Culturele erfgoed

De Jong legt uit, dat de westerlingen de wereld hebben verpest en nog steeds verpesten voor de armere landen. De witte elite heeft niet alleen alleen levens van mensen met Afrikaanse roots geruïneerd, maar ook hun culturele erfgoed verminkt.

Ik kan iedereen aanraden meer literatuur en onderzoek van Nederlanders van kleur te lezen. Ook te artikelen van Karin Amatmoekrim geven een breder perspectief op het kolonialisme. Raoul de Jong refereert in zijn boek ook aan Anton de Kom, antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Momenteel is er een tentoonstelling over Anton de Kom te bezichtigen in het Openluchtmuseum in Arnhem.