Het boek van Stof, La Belle Sauvage van Philip Pullman

Ik kon maar geen genoeg krijgen van de Noorderlicht trilogie en ben op zoek gegaan naar meer literatuur van dezelfde schrijver. Ik was daarom erg blij, dat ik Het Boek van Stof, La Belle Sauvage van Philip Pullman vond. Het bleek het eerste deel van een trilogie te zijn waar Pullman voortborduurt op de alternatieve werelden van Lyra Belacqua, de hoofdpersoon uit de Noorderlicht trilogie!

Ook in dit boek weerspiegelen dieren de personificaties van mensen, die ze vergezellen op hun levenspad. Dit keer draait het verhaal om de dappere tiener Malcolm, die Lyra als baby redt uit de klauwen van een gestoorde gek tijdens een enorme watersnoodramp. We krijgen hier ook meer te weten over Lyra’s vader en moeder en waarom ze werd achtergelaten in een klooster.

Het boek van Stof gaat dieper in op de materie van ‘Stof’. Dit is voor mensen onzichtbare materie, dat het orakelen mogelijk maakt. Malcolm raakt bevriend met een wetenschapper en helpt haar met een belangrijke spionageopdracht. Zij is een van de weinigen die de alethiometer kan lezen. Het is een instrument om mee te orakelen. In Het Boek van Stof, La Belle Sauvage onthult Philip Pullman, waarom de alethiometer voor Lyra bedoeld is.

Net als in de Noorderlicht trilogie zijn de verhaallijnen intrigerend en spannend, maar vrij complex. De gedachten en de acties van de elfjarige Malcolm zou ik eerder bij een twintigjarige verwachten. Daarom vind ik het verhaal vooral geschikt voor lezers van 15+.

Het boek bevat ook prachtige houtgravures van de kunstenaar Chris Wormell, die hij speciaal voor dit verhaal vervaardigde.

In tegenstelling tot de Noorderlichttrilogie is Het Boek van Stof nog niet verfilmd. Lees hier meer over de Noorderlichttrilogie.