De Noorderlichttrilogie van Philip Pullman

Een prachtige boekenserie waar dieren een belangrijke rol in spelen is de Noorderlichttrilogie van Philip Pullman. De schrijver neemt uitgebreid de tijd om de hoofdkarakters in het boek te beschrijven. Dit is wel nodig, omdat er veel verschillende personages en dieren in het boek voorkomen.

De hoofdpersonage is het meisje Lyra, die vergezeld wordt door een deamon, een wezen, dat steeds in een ander dier verandert. Wanneer Lyra in de puberteit komt, krijgt de deamon zijn vaste vorm als boommarter.

Een deamon weerspiegelt de ziel van de personage in het verhaal. Net als een marter lijkt Lyra een zachtaardig meisje, maar ze is erg dapper en neemt het initiatief om in onherbergzame gebieden haar ontvoerde vriendje en vader te zoeken bij gevaarlijke mensen en ijsberen. In de Noordelichttrilogie vergezellen verschillende daemonen de personages.

I’Ching

Dierensymboliek, de I’Ching en de voorspelkunst spelen een grote rol in de Noorderlichttrilogie. Pullman verklaart dit als ‘Stof’, voor mensen onzichtbare materie, dat het orakelen mogelijk maakt. Volwassenen hebben meer ‘Stof’ om zich heen dan kinderen, wat maakt dat zij in hun volwassenheid een vaste deamon krijgen.

Wat mij opviel in deze trilogie, is dat de kinderen denken als volwassenen. De verhaallijnen zijn ook vrij complex en daarom lijken me de verhalen eerder geschikt voor 12+ en volwassenen. Ik vraag me af of de jonge lezer de achterliggende symboliek begrijpt, die teruggrijpt op de I’Ching en de betekenis van totemdieren uit allerlei werelddelen.

Mensen die interesse hebben in totemdieren en de I’Ching zou ik zeker aanraden om de Noorderlichtrilogie te lezen. Maar wie geen zin heeft om zoveel tekst te lezen is de trilogie ook verfilmd als spannende serie ‘His Dark Materials’ op HBO Max. De serie is geschikt gemaakt voor wat jonger publiek, omdat er veel achterliggende filosofie is weggelaten. Dit mis je wel, als je de verbanden wilt zien met de I’Ching en de deamons c.q. totemdieren.

Lees meer boekenrecensies en boekbesprekingen op mijn blog.