Vegan vriendelijke Van der Valk?

Mij vielen de schellen van de ogen tijdens de Vega(n) Vrijdag 26 april 2016 bij Van der Valkrestaurant De Cantharel in Apeldoorn. Kan dat, een vegan vriendelijke Van der Valk? Want het ging er heel anders aan toe dan in 1990, toen ik nog bij een Van der Valkrestaurant in Bilthoven werkte.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in mijn lange zwarte overgooier met wit schortje eindeloze hoeveelheden schnitzels, gefileerde vissen, chateaubriands, bakjes friet, flauwe salades en vanilleijs met chocoladesaus of aarbeiensaus serveerde. Van der Valk deed toen niet echt aan vegan opties of überhaupt duurzaamheid, behalve dan aan het recyclen van bakjes salade die de vorige gasten hadden laten staan. Maar wat een verschil met De Cantharel in Apeldoorn! We werden verrast door de exclusief voor ons klaargemaakte maaltijd.

peensoep
Peensoep

De gastvrouw Inge Scholte vertelde enthousiast dat ze nog geen veganist is, maar dat ze het wel belangrijk vindt dat er minder vlees en vis gegeten wordt: “Het personeel eet 1x per week vegetarisch of veganistisch. Er komt zelfs een nieuw gebouw bij het enorme Van der Valkcomplex: Huisje James. Hier zullen we steeds voor 40? mensen vegetarische en veganistische maaltijden serveren. Huisje James krijgt een eigen moestuin en bloementuin waar we groentes in klei kweken voor de gasten, om ze meer smaak te laten hebben. Dit huisje gaat in mei of juni open. En tegenwoordig hebben ze iedere vrijdag een ‘Vega-vrijdag’-menukaart in heel het restaurant met vegetarische en veganistische gerechten.

Managers Inge en Jeroen van Van der Valk De Cantharel Apeldoorn
Managers Inge en Jeroen

Manager Jeroen van der Veen heeft ervoor gezorgd dat er vaker vegetarisch of veganistisch gegeten wordt en eet sinds een maand vegetarisch: “Maar 50% van de tijd heb ik veganistisch gegeten. Ik wilde namelijk gezonder gaan eten en het is ook een hele uitdaging om iedere dag iets anders te maken. We dagen onze koks ook uit om steeds weer nieuwe vegetarische en veganistische recepten uit te proberen.”

Armanda

Speciale gast van deze avond was Armanda uit Amsterdam, die wat kwam vertellen over haar tijd bij de realitysoap Utopia. “Ik nam deel aan het programma, omdat ik er duizende mensen mee kon bereiken, ookal vond ik het eng. Ik trok hiervoor speciaal een t-shirt aan met de tekst: “this is how a vegan looks like”. In de vier eerste dagen dat ik er verbleef, liet ik de expositie ‘Het vergeten dier’ komen. De expositie mocht wel vijf dagen blijven, terwijl de sponsor van het programma Mora was. Twee bewoners Bas en Awena werden hierdoor ook veganist.” Toen Armanda uit Utopia ging, waren er mensen die vonden dat ze moest blijven, dus bleef ze twee maanden totdat het te stressy voor haar werd. “Maar ik ben blij dat ik zoveel mensen heb weten te inspireren.” Hierna zong haar vriend Amado een mooi lied over veganisme.

Vega(n) Vrijdag Apeldoorn

Iedere maand organiseert de club van Vega(n) Vrijdag uit Apeldoorn een gezamenlijk vega(n) diner. De volgende keer zal het plaatsvinden bij de Brugwachter in Apeldoorn. De club is ook op zoek naar mensen uit andere plaatsen in Nederland om samen vega(n) aciviteiten te organiseren en een groot netwerk te creëren. Heb je hierin interesse? Stuur dan een mail naar Winnifred en Peter informatie@vegavrijdagrestaurants.nl of neem eerst een kijkje op de website van Vega Vrijdag.

Vegan for friends€ 24,99Op voorraad. Vandaag besteld, dinsdag in huis Koop bij bol.com