Veggie ondernemen met Caroline Ligtenberg

Vegans en Vegetariërs ondernemen anders dan gewone ondernemers, vindt coach Caroline Ligtenberg. Zij is al 17 jaar veganist en 25 jaar ondernemer en vindt het belangrijk dat veggie-bedrijven zo lang mogelijk blijven bestaan en veel succes hebben.

Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf in de veganistische sector. Zij willen vanuit diepere drijfveren de wereld een stuk mooier maken. Caroline Ligtenberg helpt deze ondernemers om hun businessmodel rondom hun vegetarische of veganistische diensten en/of producten vorm te geven. Ligtenberg: “Nieuwe ondernemers hebben vaak weinig ervaring. Dat is niet erg, maar er zijn toch bepaalde dingen waar ze op moeten letten. Zo hebben ze niet altijd een helder idee hoe ze zich van al die andere veggie ondernemers moeten onderscheiden. Hoe ze hun doelgroep moeten definiëren of welk verdienmodel het beste bij hun past. Ik kan hen daarbij helpen.”

Netwerk

Caroline vindt het belangrijk dat dat veganisme op de kaart wordt gezet. Het is namelijk een gezond en duurzaam alternatief voor dierlijke voeding. “Ik wil dat veggie ondernemers zoveelmogelijk succes hebben. Maar ook dat ze zo lang mogelijk blijven bestaan en gaan groeien.” zegt ze. ”Daarnaast vind ik het ook erg leuk om met ze te werken. Ik heb namelijk zelf jaren geleden een vegetarisch restaurant gehad. Zo heb een groot netwerk opgebouwd onder vegetariërs en veganisten. Daarmee kan ik veel voor veggie ondernemers betekenen.

Mensen met een veganistisch bedrijf zitten over het algemeen dichter bij hun ‘kern’ dan mensen die dat niet als uitgangspunt hebben. Vaak ben ik met niet-veggies veel aan het zoeken naar het ‘waarom’ ze een bedrijf willen starten. En dat is veel meer werk, dan wanneer je dat al weet. Het is dan ook moeilijker om jezelf te profileren en hoe je dan je klanten aan kunt trekken. Het gaat dus om de innerlijke drijfveer, waarmee je je bedrijf neerzet.

Duurzame vacaturebank

Voordat ze veggies ging begeleiden, was Caroline eigenaar van de duurzame vacaturebank. Omdat deze vacaturebank bij veel mensen onder de aandacht kwam, werd ze in 2010 gevraagd om mensen met een loopbaanvraag hun eigen (duurzame) droom te verwezenlijken. En omdat zij veel ervaring had als zelfstandig ondernemer begon ze vanaf 2012 ook startende ondernemers te begeleiden. Omdat zij ook al ruim 17 jaar veganist is, is het niet zo verwonderlijk dat ze zich steeds meer op veggie ondernemers richt.

Voordat iemand veganist wordt, gaat er meestal een langdurig proces aan vooraf. Zo ook bij Caroline Ligtenberg: “Voordat ik veganist werd, was ik al vanaf mijn negentiende vegetariër. Ik ging toen op mezelf wonen en kreeg “Red de wereld” een kookboekje, waarin veel vegetarische gerechten stonden. In die tijd hoorde ik hoe de wereldwijde voedselproblematiek werd veroorzaakt, namelijk door er grote hoeveelheden vlees die de bio-industrie produceert. Slachtdieren eten namelijk een groot deel van de wereldwijde voedselvoorraad op, waar ook heel veel mensen van zouden kunnen leven. Voor het voeden van de veestapel onttrekken boeren in derde wereld landen landbouwgrond voor producten voor menselijke consumptie. Daarnaast kappen en verbranden ze veel natuurgebieden waaronder regenwouden. Dit is het eigenlijke milieuprobleem dat mij toenmaals deed besluiten om vegetariër te worden. Veganist werd ik nadat ik ook geen vis meer at omdat ik geen dieren kon doden.”

Weinig begrip

Het duurde een paar jaar voordat Caroline helemaal veganist werd, omdat ze problemen ervoer in gezelschap. “Ik vond het moeilijk om met niet-vegans te eten en om anderen met vegetarisme lastig te vallen, omdat sociale contacten belangrijk voor me zijn. Ik merkte dat veel mensen weinig begrip hadden voor veganisme, en dat ik bij anderen meestal niet vegan te eten kreeg. Uiteindelijk ben ik veganistisch geworden omdat ik ging samenwonen met een man die ook veganist was. Toen ik net veganist werd, waren er helaas nog niet zoveel vegan alternatieven te eten. Gelukkig zijn de tijden veranderd en kun je steeds meer veganistische producten kopen. Er zijn ook steeds meer resturants waar je een veganistische maaltijd kunt bestellen. Daarnaast hebben steeds meer mensen begrip voor veganisme en zijn er zelfs nieuwsgierig naar.”
Meer info over Caroline Ligtenberg vind je op haar website.