Gezond en energiek met vegan superfood smoothies

Daphne Groothuijse over haar boek “I love superfood smoothies”

Een bijzonder receptenboek met overheerlijke smoothies, waarvan je gezonder, helderder en energieker wordt, is “I love superfood smoothies”. Naast prachtige foto’s vind je hier ook uitgebreide beschrijvingen van de helende werking van superfoods, kruiden, groenten en vruchten. Dit boek is een interessante aanvulling voor mensen die Gezond en energiek met vegan superfood smoothies willen worden. Daphne Groothuijse die expert is op het gebied van superfoods en de Indiase Ayurvedische gezondheidsleer, vertelt hier over haar passie.

Hawaii

Superfoods is een verzamelnaam voor hoogwaardige voedingsmiddelen met een extra hoog gehalte aan voedingsstoffen, antioxidanten en plantaardige stoffen met een medicinale werking. Zo zijn ze
bijvoorbeeld ontstekingsremmend, voedend, afrodiserend, stimuleren ze groei en celvernieuwing. “Superfoods zijn het krachtigst wanneer ze biologisch geteeld zijn in gebieden waar de lucht en grond nog zuiver zijn, zoals in Hawaii.” legt Groothuijse uit. “Rauw bevatten ze meer levenskracht dan gekookt. Een bekende superfood is de goji-bes, die de ying-energie herstelt: helpt bij de opbouw
van cellen en herstelt de energie.

Sommige superfoods zijn ‘gewone’ producten die je vers in de supermarkt kunt kopen. Denk aan bijvoorbeeld broccoli en gember en fruit maar er vallen ook wilde kruiden,
paddestoelen, kiemen, grassen en zaden onder. Sommige superfoods kun je alleen in poedervorm of als zaad kopen. Deze zijn niet zo lekker als je ze puur consumeert, maar gecombineerd met groenten en fruit in een smoothie zijn ze ook erg lekker.”

Sonneveldcollege

Daphne Groothuijse wilde graag schrijven over gezonde voeding. “Het is mijn passie om mijn kennis te delen en mensen ermee te helpen hun gezondheid te verbeteren. Ik raakte geïnteresseerd in superfoods tijdens een open dag van het Sonneveldcollege in 2013. Ik schreef me toen in voor de opleiding voor superfoodexpert van Jesse van de Velde. Daar leerde ik dat superfoods belangrijk zijn voor ons lichaam. Ik was daarvoor al een tijd bezig om te experimenteren met smoothies, omdat dat een onderdeel was van een reiningskuur. Ik at daarbij veel fruit, wat ik nog steeds doe, want ik krijg hier veel energie van. Sinds ik was begonnen met de opleiding voegde ik superfoods toe aan mijn smoothies. Ik kreeg steeds meer ideeën en voegde er ook wilde planten aan toe, zoals
paardenbloem, vrouwenmantel en kleefkruid.”


In 2013 werd Groothuijse zo enthousiast dat ze in datzelfde jaar een eigen bedrijf wilde beginnen om haar kennis over superfood te delen. “Ik dacht in eerste instantie aan coaching in combinatie met een webwinkel voor superfood en yogalessen. Maar het bleek dat er al genoeg andere winkels superfoods aanboden. Dus het leek mij een beter idee om een boek te schrijven samen met communicatiedeskundige Heleen van Eert. Heleen bedacht de recepten en maakte er de foto’s bij.”

Ayurveda

In het boek staan ook recepten voor ayurvedische superfoodsmoothies. Dit is niet geheel toevallig, want Groothuijse en Van Eert hebben zich ook verdiept in Indiase filosofie en gezondheidsleer. In 1996 kwam zij in contact met aanhangers van de Hare Krishna, die in haar straat rondliepen. De Hare Krishna is een beweging binnen het vaishnavisme en het hindoeïsme. Deze is in 1966 gesticht te New York door A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada (1896-1977). “Ze gaven boekjes weg, waarin werd uitgelegd waarom de mensen beter vegetariër zouden moeten zijn. Wanneer mensen bijvoorbeeld vlees eten, roep je slecht karma over je af volgens hen. Karma is een begrip uit het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Bij karma gaat het om de lessen die de ziel in het menselijke leven heeft te leren. Als je iets goed doet, krijg je er iets goeds voor terug. En als je echter iets slechts deed, kon je ook iets slechts terug verwachten.

Het begrip karma is in Nederland bekend geworden door de introductie van yoga. Door de oefeningen kun je een deel van je karma kwijtraken. Groothuijse: “Ik ben vanaf die tijd ook vegetarisch en veganistisch gaan eten. Ik volgde enige tijd later een yoga opleiding in Nijmegen bij Ron van der Post, waarbij ik basiskennis opdeed van de Ayurveda. De Ayurveda is de oeroude gezondheidsleer uit India, die gebaseerd is op de helende werking van plantaardige voeding en kruiden. De Ayurveda deelt de mensheid grofweg in in drie verschillende lichaamstypen en combinaties daarvan: vata, pitta en kapha. Voor het ene lichaamstype is sommige voeding beter dan andere, maar voor een ander lichaamstype is weer andere voeding geschikt.”

Vata Pitta en Kapha

Groothuijse ontwikkelde voor deze drie basistypen superfoodsmoothies. “Voor mensen met een vata lichaamstype, die vaak dun en beweeglijk zijn, zijn verwarmende smoothies het meest geschikt. Ze kunnen het beste in de lente en zomer gedronken worden. Vata’s hebben namelijk meer warmte nodig dan de andere types. Daarom kunnen ze in de herfst en winter beter soep eten, dan smoothies drinken. Als superfood is bijvoorbeeld spirulina goed voor vata’s en zijn ze goed te combineren met vette vruchten zoals bananen en kokos in combinatie met verwarmende kruiden zoals cayennepeper en gember.

Voor mensen met een pitta lichaamstype, die temperamentvol zijn, is daarentegen verkoelende en bittere voeding geschikter. Deze mensen kunnen daarom genieten van heerlijke ijssmoothies en groene smoothies met paardenbloem. Als superfood werkt chlorella heel goed voor pitta.

Het derde type is kapha, dat zijn mensen die wat steviger en trager zijn. Zij kunnen beter geen koude voeding eten en hebben minder vocht nodig dan de twee andere types. Bijna alle groenten en fruit zijn goed voor kapha in combinatie met bijvoorbeeld paardenbloem, munt, kaneel, anijs en gember.”


Wil je meer weten, kijk dan op http://www.Ilovesuperfoodsmoothies.nl