Met de MoesApp naar duurzamere groentenverkoop

Touria Benabbas bedenkt geniale oplossing tegen voedselverspilling en alternatief voor de monocultuur.

We moeten af van de milieuvervuilende monocultuur en overstappen op kleinschalige biologische voedselvoorziening. Grootschalige landbouw is niet alleen slecht voor het milieu, maar door de perverse marktwerking van de grote supermarktketens, worden de prijzen naar beneden gedreven, zodat boeren alleen nog maar grootschaliger gaan verbouwen. Een vicieuze cirkel dus.

Touria Benabbas

Idealiter heeft iedereen zijn of haar eigen moestuin, waar we zonder pesticiden biologische groenten en fruit kunnen verbouwen. Maar niet iedereen heeft hier plek voor, zeker niet wanneer je 3 hoog in een flat in Dukenburg woont. Daarom komt Touria Benabbas uit Nijmegen met een ingenieus, maar simpel plan: de De MoesApp. Hier kunnen aanbieders en afnemers van zelfgekweekte verse producten elkaar vinden en meteen de koop sluiten.

Smalle Steeg

Benabbas is een fervent moestuinier en verbouwt rondom en in haar huis het hele jaar door groenten en fruit. “Ik ben opgegroeid met onze moestuin De Smalle Steeg, een volkstuin vereeniging in de Lindenholt.” zegt ze “Mijn ouders namen ons vroeger vaak hier mee naar toe om te zaaien, verzorgen en oogsten. En als we dan met de oogst thuiskwamen, dan sorteerden en sneden we groenten en fruit voor in de vriezer. We waren er middagen lang mee bezig in de zomervakantie. Die moestuin in Lindenholt hebben we niet meer, want onze vader is overleden. Voor mij heeft de moestuin ook een andere functie: als ik niet meer na kan denken, dan ga ik in de aarde wroeten en dan ben ik weer opgeladen. Het mooiste van groenten en fruit uit de moestuin zijn de geur en de smaak. Het is een totaal andere beleving, dan wanneer ze uit de supermarkt komen.”

Benabbas kwam op het idee van de MoesApp, toen ze bij haar broer op bezoek was twee jaar geleden: “Hij had veel goede groenten en fruit uit zijn moestuin geoogst, maar moest het weggooien. Het was teveel, ook al had hij al veel weggegeven aan familie, vrienden en buren. Maar hij kon de rest niet kwijt.” vertelt Benabbas. “Ik vond dat zo zonde! Ik had het toen te druk met mijn bedrijf Bubbledutch, dus ik heb het laten bezinken. Maar toen ik vanwege corona mijn bedrijfsactiviteiten moest staken, had ik tijd om de MoesApp te bedenken.”

Prijzen

Biologische onbespoten producten uit eigen moestuin zijn niet alleen gezonder en lekkerder, maar ze kosten ook minder dan in de gemiddelde biologische supermarkt. Benabbas: “Niet iedereen koopt bijvoorbeeld blauwe bessen, want die zijn voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar. Zelfs biologische appels zijn erg duur, maar we hebben iedere dag fruit nodig. Met de moesapp kun je natuurlijk ook overschotten ruilen, zodat je voldoende variatie binnen krijgt.”

Postcodegebied

Het voordeel van de MoesApp is, dat mensen en hun producten elkaar kunnen vinden door middel van het postcodegebied dat ze invoeren. Dus overal waar je je begeeft in Nederland, kun je de dichtstbijzijnde aanbieder van verse moestuinproducten vinden. In dit opzicht verschilt de MoesApp van bijvoorbeeld een facebookgroep, waar je dit soort informatie niet snel kunt opzoeken. Ook is het de bedoeling dat er een betaalfunctie op de app komt, maar voorlopig kun je contant of met een tikkie betalen.

Touria Benabbas hoopt, dat er steeds meer mensen gebruik gaan maken van de MoesApp, zodat goede oogst toegankelijker wordt voor meer mensen en de wereld een stukje duurzamer wordt:

Bekijk de moesapp via deze website: https://moesapp.nl

Gebruik van de MoesApp is op dit moment nog helemaal gratis. Vind je dit ook een mooi idee en wil je de kosten van het project sponsoren? Doneer dan hier.

Lees hier meer artikelen over duurzaam ondernemen.