Rony Elistene’s passie voor vodou en kunst

De 21 jarige Rony Elistene uit Haïti haalt de inspiratie voor zijn schilderijen uit de vodou en de natuur. Vodou is de spirituele levensstijl van alle Haitianen. Ondanks dat de westerse wereld een negatief beeld heeft over deze vorm van spiritualiteit, is de diepere betekenis van de Vodou voor Haïtianen eerder liefdevol dan gemeen.

De Barons

Rony Elistene, Baron Samedi, acryl op canvas, 2021.

Elistene: “Ik ben een voodooist, maar ik heb geen contact met sjamanen wanneer ik schilder. Wanneer ik aan het schetsen ben, dan is het alsof de geesten van de Haïtiaanse vodou in mijn hoofd zitten.” Een belangrijke loa (geest) is Baron Samedi, die meestal wordt afgebeeld als een skelet met een zwart pak aan en een hoge hoed. “Hij is de loa van de doden en meester van de begraafplaats met zijn andere incarnaties de Baron Cimetière en Baron La Croix.” legt Elistene uit.

Baron Samedi, de meest bekende van de barons, begeeft zich meestal op het kruispunt tussen de werelden van de dood en de levenden. Wanneer iemand sterft, graaft hij hun graf, begroet hun ziel nadat ze zijn begraven en leidt hen naar de onderwereld. De dood is niet eng, maar een feestje als je het aan Baron Samedi zou vragen. Wanneer iemand dood gaat, wordt er feest gevierd en ook rond Allerzielen begin November is het groot feest op de begraafplaatsen. Wanneer Baron Samedi tijdens een ceremonie verschijnt, dan drinkt hij rum, rookt hij sigaren, maakt hij vieze grapjes en gaat hij geil dansen met aanwezige dames. Seks, dood en wedergeboorte zijn hier symbolisch met elkaar verbonden.

Occulte

Meeting of the spirits Rony Elistene
Rony Elistene, Speciale Ontmoeting van Geesten, acryl op canvas, 2021.

Dit jaar maakte Elistene een prachtig schilderij met de titel Speciale ontmoeting van geesten. “Het is een bijzondere ontmoeting met de koningin van de tijd, de godin van het occulte en de moeder van het leven aan de voet van het gevaarlijke Mapou. De twee vrouwen hierboven bidden om zin aan het leven te geven en mensen te beschermen. Ze zegenen hen die het bestaan ​​van geesten kennen en weten wat ze vertegenwoordigen in hun echte leven.” legt Elistene uit. Bekijk hier het filmpje waar de jonge kunstenaar bezig is met het schilderij.

Mapou is een district in het zuidoosten van Haïti, een afgelegen plaats in de bergen. Het is zo afgelegen, dat zelfs het Rode Kruis deze regio nooit heeft bereikt. Op 23 mei 2004 trof hevige regenval het zuidoosten van het land, waarbij meer dan 2500 mensen omkwamen. Mapou was, samen met de gemeenschappen van Bodary en Fonds-Verrettes, een van de zwaarst getroffen gebieden.

Studiereis

Rony Elistene heeft de ambitie om uit te groeien tot succesvol kunstenaar: “Ik heb al deelgenomen aan een artistiek project De cartografie van Haïti, maar nog niet deelgenomen aan een tentoonstelling. In het Institut Français zou ik graag willen exposeren. Of in een galerie in mijn land, in het kunstcentrum of de Aurora-galerie in Frankrijk, Europa en Amerika. Bovendien zou ik later een eigen galerie en atelier willen hebben, zodat ik kinderen kan onderwijzen in de kunst, zoals mijn leraar Lesly. Ik mag Lesly Pierre Paul heel graag en hij is ook mijn voorbeeld. Ik hou van hem omdat hij graag mensen helpt en hij moedigt me altijd aan om meer te werken. Hij is erg getalenteerd en hij is ook erg gul voor mensen.”

De jonge kunstenaar gaat ook mee op studiereis naar Santo Domingo, zodra er genoeg geld is ingezameld met de crowdfunding. “Ik ben benieuwd hoe de kunstenaars daar werken en kijk er naar uit om de galeries te bezoeken. Ik zal een leuke tijd hebben met mijn studiegenoten en vrienden!” zegt hij.

Wil je een van de mooie kunstwerken van Rony Elistene bestellen? Neem dan contact met hem op via Facebook of Instagram.

De studenten van de New Vision Art School in Port-au-Prince hebben niet genoeg geld om op studiereis te gaan. Inmiddels is er al wat geld opgehaald, maar het is nog niet genoeg om de kosten voor de visa, accommodatie, vervoer en entree te dekken. Steun hen alstublieft en doneer een bedrag via de onderstaande link:

Lees hier meer artikelen over Haïti en de crowdfunding.