Nationale Zwerfstenendag

Op 12 november 2016 werd er in Borger De Nationale Zwerfstenendag georganiseerd met lezingen, presentaties en rondwandelingen.

Duizenden jaren geleden waren  de waterwegen van ijs. Dan sleept het ijs grote zwerfkeien vanuit Scandinavië naar ons land zoals 238.000 tot 126.000 jaar geleden tijdens de Saalien ijstijd. Hiervan van zijn nog hele fraaie exemplaren van terug te vinden in het Drenthse plaatsje Borger. Je kunt er de hunebedden, de oudste grafkamers van Nederland bezoeken. Een van de indrukwekkenste staat zelfs pal naast het Hunebedcentrum. Het museum is ook de moeite waard. Want er staat een uitgebreide collectie zwerfstenen tentoongesteld met bijbehorende documentatie. Veel stenenliefhebbers en geologen vertellen je maar wat graag over de oorsprong van de stenen.

Tijdens de Natonale Zwerfstenendag vertelde Henk Jager van de Landelijke Studiegroep Zwerfstenen vol enthousiasme over de prachtige granieten, die hij in Drenthe had gevonden. Deze komen van het moedergesteente in het Zweedse Småland.

Tafelpresentaties tijdens de Nationale Zwerfstenendag in 2016.

Gerrit Eggink van de GEA-kring Drenthe, een groep amateurgeologen, begeleidde ons tijdens een rondwandeling langs opmerkelijke zwerfkeien in Borger. Enorme ijsmassa’s transporteerden deze tijdens het Saalien tijdperk naar Nederland. Mooie voorbeelden van steensoorten zijn veltspaat, gneis, graniet, granaat, rapakivi en helleflint. De hunnebedden zijn gemaakt van gneisen en granieten. In Nederland kun je nog veel kleinere exemplaren van deze stenen te vinden maar ook een hele grote rapakivi, die oorspronkelijk uit het Zweedse Åland komt. Tegenwoordig kun je hem bewonderen naast de Borgerse Albert Heijn.

De stenenexperts organiseren ieder jaar in November Nationale Zwerfstenendag in Borger. Houd hiervoor de website in de gaten van het Hunebedcentrum.