Jean Wilgens uit Haïti wil graag op studiereis

Jean Wilgens uit Port-au-Prince kan niet wachten om naar Santo Domingo te vertrekken. Net als zijn medestudenten heeft hij geen geld om deze excursie te betalen, maar hij vertelt zijn sponsors graag over zichzelf en zijn passie voor vodou kunst.

Ambities

De 21-jarige kunststudent uit Port-au-Prince wil in juli mee op studiereis: “Ik ga een aantal kunstgalerijen in Santo Domingo bezoeken om de verschillen te bestuderen tussen hun schilderstijl en de mijne. Misschien kan het me helpen in mijn artistieke proces, na wat Lesly ons geleerd heeft. Het is ideaal voor mij om de technieken van de Dominicaanse kunstenaars te zien. Daarnaast kijk ik ernaar uit om de monumentale gebouwen aan de Conde in Santo Domingo te bezoeken, omdat het in het echt veel mooier is dan op plaatjes.” zegt hij enthousiast.

Wilgens begon in 2016 met schilderen en zit in het vierde jaar van de kunstacademie New Vision. Hij heeft nog niet meegedaan aan een tentoonstelling, maar zou wel graag meedoen aan een reizende tentoonstelling.”Ik heb deelgenomen aan het FOKAL National Mapping Project. Het was gaaf omdat het de eerste keer was dat ik meedeed aan een kunstproject. Mijn ambitie is om het ​​verschil te maken en mijn werk over de hele wereld bekend te maken. Ik zou ook graag enkele kunstgalerijen en musea in Europa en Amerika willen bezoeken.”

Vodou kunst

Net als zijn leraar Lesly Pierre Paul schildert Jean Wilgens als in de vodou traditie met Veve’s, sierlijke symbolen voor de Loa’s (beschermgeesten) en de loa’s zelf. “Lesly is mijn grote voorbeeld in de kunstwereld. Het is Voodoo en de natuur uit het werk van Meester Lesly, die mij inspireert om prachtige kunstwerken te maken.

Papa Legba van Jean Wilgens
Papa Legba van Jean Wilgens, acrylverf op doek, 2021.

Wilgens zegt, dat hij niet gelovig is, maar zijn familie is wel religieus: “Ik zeg liever dat ik Vodou ben. Ik heb geen contact met sjamanen wanneer ik schilder, maar ik haal mijn inspiratie uit mijn dromen. Hier maak ik contact met de loa’s.” legt Wilgens uit. “Geesten zoals Papa Legba hebben een speciale betekenis voor mij, ik voel altijd hun aanwezigheid als ik een canvas schilder en ze beschermen me enorm. Ook voel ik een speciale band met Erzulie Dantor en Freda.

Papa Legba

In de Vodou bestaan honderden verschillende loa’s (spirituele onzichtbare gidsen) en een van de belangrijkste is Papa Legba. Wanneer een Vodou priester een belangrijke vraag aan een van de loa’s wil stellen, moet hij eerst toestemming vragen aan Papa Legba. Papa Legba kan dan voor hem de deur naar de andere loa openen. Geassocieerd met het kruispunt, dient hij als tussenpersoon tussen de mens en de geestenwereld. Papa Legba spreekt alle talen van de wereld. Legba heeft zijn oorsprong in Afrika, waar hij soms wordt gezien als een vruchtbaarheidsgod of een bedrieger.

Hij verwacht wel betaling in ruil voor zijn hulp. Typische aanbiedingen zijn bijvoorbeeld snoep, zoals chocolade en ander snoep, alcohol – met name donkere rum, en pijptabak of sigaren. In de serie American Horror Story wordt Papa Legba afgebeeld als een man in het zwart met een doodshoofd op zijn gezicht geschminkt en een zwarte hoge hoed met doodskopjes. Maar in de Haïtiaanse traditie is Papa Legba een oudere man, is hij niet geschminkt, draagt hij een strooien hoed. In Haïti heeft Baron Samedi, de loa van de kerkhoven een doodshoofd en draagt deze een zwart pak met een hoge hoed.

Na verloop van tijd vermengde Afrikaanse Vodou met het katholicisme in de Amerika’s en associeerde men Legba met verschillende heiligen, waaronder Petrus, Antonius en Lazarus.

Erzulie

De Erzulie zussen Dantor en Freda van Jean Wilgens, acrylverf op doek 2021.

Erzulie Freda en Dantor zijn zussen. Erzulie Fréda Dahomey, is de Haïtiaanse Afrikaanse geest van liefde, schoonheid, sieraden, dans, luxe en bloemen. Ze draagt drie trouwringen, één voor elke echtgenoot – Damballa, Agwe en Ogoun. Haar symbool is een hart, haar kleuren zijn roze, blauw, wit en goud. Zij wordt vaak afgebeeld als baby in de armen van haar grotere zus Dantor. Dantor herken je aan de twee littekens, die ze opliep tijdens een gevecht met Freda om de liefde van Ogoun. Net als Papa Legba verwachten de Erzulie-zussen ook offers van degenen die hen tijdens rituelen om hulp vragen. Voor Dantor zijn dit créme de cacáo, gouden ringen, Agua de Florida of een wild varken. Freda houdt van sieraden, parfum, zoete cakes en likeuren.

Crowdfunding

Steun de crowdfunding en/of deel het via jouw social media:

Lees hier meer artikelen over Haïti en de crowdfunding.