Esoterische plekken op De Vlierhof

De Vlierhof community is al jarenlang een plek waar natuurminnende en spirituele mensen elkaar ontmoeten. En het verandert er steeds, het blijft nooit hetzelfde.

Afgelopen zaterdag (21 maart 2015) hield Frederique Hagedoorn een labyrinthworkshop in het bloemenlabyrinth van de Vlierhof. Dit heeft zij zelf 10 jaar geleden zelf aangelegd. Het patroon is geïnspireerd op het labyrinth van de kathedraal van Chartres. Het labyrinth is geen doolhof, maar een pad naar het centrum. Wie met aandacht dit pad met zijn 28 wendingen naar het midden bewandelt, legt daarmee ook een innerlijk pad af naar zijn of haar persoonlijke centrum. Frederique legde dit labyrinth aan volgens de biologisch dynamische principes. Dit is gebaseerd zijn op de stand van de maan en de sterren. Het midden van het labyrinth correspondeert ook met het zonnecentrum, het mannelijke principe. Zij legde hier ook halve maan-vormen aan, die het vrouwelijke principe symboliseren. Het pad zelf heeft vrouwelijke energie.

Het lopen van het labyrinth is goed om de vrouwelijke en mannelijke energieën in jezelf samen te laten werken. Mannen hebben hier meestal meer moeite mee dan vrouwen, volgens Frederique. Anutosh van Varik, de oprichter van de Vlierhof voegde er aan toe dat er onlangs geomanten zijn geweest,. Zij hebben hier een krachtplek in het labyrinth hebben ontdekt. Een krachtplek is een kruising van aarde energielijnen, waardoor er een extra sterke energie op een bepaalde plek ontstaat. (Op deze website kun je meer lezen over geomantie en krachtplekken) De deelnemers van de workshop liepen gezamenlijk het pad naar het midden van het labyrinth.

Enneagram

Naast het labyrinth ligt een moestuin. Vrijwilligers uit de omgeving en uit het buitenland maakten hier een mooie omheining van wilgenhagen. Boudewijn Magnus creëerde hier samen met Leon Kuivenhoven (ook bekend als Walter) een enneagram. Het enneagram is een model voor negen verschillende persoonlijkheidstypen. Het wordt vaak gebruikt in organisaties, waar mensen leren hoe ze van elkaar verschillen. Zo kunnen ze elkaar leren begrijpen en samenwerken op grond van elkaars verschillen.

De Vlierhof heeft een bewogen geschiedenis met bewoners, vrijwilligers en bezoekers van uiteenlopend pluimage. Boudewijn, die al meer dan tien jaar betrokken is bij de Vlierhof heeft hiervan al heel veel meegemaakt. De meeste types zijn ruimschoots vertegenwoordigd op de Vlierhof, en vooral type 8: de baas. Wat we eigenlijk nodig hebben is type 9, de bemiddelaar. (Volgens Boudwijn ben ik een 1: een perfectionist en is hij zelf type 8: een baas.) Wil je weten wat voor enneagramtype je zelf bent, kijk dan op deze website.

Ecovillages around the World € 10,66Direct beschikbaar Koop bij bol.com