Elvira’s Faun

De stille hinten van natuurwezens

Elvira’s Faun – Ik liep wel eens alleen of met met Elvira een vriendin van mij door het bos van Beek – Ubbergen of Berg en Dal. Soms pratend, soms zwijgend genietend van de omgeving. Elvira en ik verdiepten ons allebei in de krachten van de natuur en de natuurwezens. We konden er urenlang over praten. In bomen, struiken en de dieren die we tegenkwamen zagen we hints van de natuurwezens om ons heen.

Ogen

Toen Elvira een keer in de put zat en wanhopig tegen mij zei dat ze niet gezien werd, keek ik naar boven en zag ik in de basten van beuken de vormen van ogen. “Je wordt wel gezien Elvira, kijk!” en ik wees naar de ogen. Een andere keer wees Elvira mij weer op bomen die elkaar omhelzen als teken van liefde. Als je ervoor openstaat, kan de natuur je op antwoorden wijzen, die je uit jezelf niet had bedacht. Dit is wat Elvira had geleerd in Findhorn en van de geomant Marko Pogacnik, die net als zij een langere tijd in Findhorn is geweest. Dorothy Maclean, een van de oprichters van Findhorn en Pogacnik hebben veel tijd in de natuur de natuurwezens bestudeerd en er contact mee gezocht.

De natuurwezens kunnen in de vorm van een godheid verschijnen, zoals de natuurgod Pan of een van zijn faunen. Maar ook in de vorm van een wezen dat bij een plant hoort, zoals het wezen van de erwtenplant. Het wezen van de erwtenplant vertelde aan Dorothy Maclean hoe ze het beste erwten kon telen op de barre grond in het Noorden van Schotland. Mede dankzij haar contact met de natuurwezens lukte het om op een praktisch onmogelijk stuk grond in het Schotse Findhorn een weelderige moestuin te creëren.

Respectloos

Marko Pogacnik beschreef in zijn boek ‘Ontmoeting met natuurwezens’ hoe de meeste mensen respectloos met de natuur en met de natuurwezens omgaan. Hiermee verjagen ze een heleboel natuurwezens uit onze omgeving. Dit proces is ook eerder beschreven door antroposofen zoals Rudolf Steiner. Helaas is de balans tussen het planten en dierenrijk en de natuurwezens door toedoen van de mens verstoord. Kijk naar de grootschalige verstedelijking, industrie, milieuvervuiling en misbruik van dieren. Wanneer alle natuurwezens zich hebben teruggetrokken, zal de natuur zich ook terugtrekken. De mens zal zichzelf en zijn omgeving helemaal ten gronde richten. Ook op spiritueel niveau is het dus belangrijk dat wij als mensen deze balans gaan herstellen.

De wandelingen met Elvira zal ik missen, omdat zij in 2014 is overleden. Maar ik kan wel in gedachten met haar praten, wanneer ik door de natuur loop. In 2015 bezocht ik ook de Findhorn Foundation en liep daar door een prachtig natuurgebied. Hier ontmoette ik een boom in de vorm van een faun. Ik deed de faun de hartelijke groeten van Elvira, want intuïtief wist ik zeker dat Elvira en deze faun elkaar eerder hadden gesproken.