Ecodorp Bergen

Utopia verbonden met het magische Findhorn

Wanneer je over het terrein van het ecodorp in wording van het Noord-Hollandse Bergen loopt, voel je al meteen de verbinding met de moeder der ecodorpen in Findhorn. Misschien is het dat het terrein net als in Findhorn naast een (voormalig) militair vliegveld ligt. Ook het zachte zeelicht is hetzelfde dat over de overgroeide betonnen overblijfselen van het voormalige militaire terrein schijnt. Zestig jaar geleden zag Findhorn er ook ongeveer zo uit. De Grote Moedercommunity in Findhorn is toen immers op een vergelijkbare manier begonnen, met een klein aantal bikkels in caravans in het koude Schotland.

Op 7 mei leidde Jos, een van de oprichters van Ecodorp Bergen on rond over het 15 ha grote terrein, dat nog voor een groot deel braak ligt. Vier jaar geleden rook Fred-Jan, een van de andere initiatiefnemers de kans om hier een kleine community te stichten zoals in Afrika. In eerste instantie was het plan om hier 120 bewoners te huisvesten, maar omdat ze er ook willen gaan werken, bleek er plaats te zijn voor slechts 80 mensen. Op dit moment wonen er 12 pioniers in caravans en yurts. Sinds twee weken mogen er 20 mensen wonen, dus dat is nog relatief kort.

Het duurt meestal een aantal jaren voordat een ecocommunity echt loopt. Deze community is ook nog steeds in de opstartfase en er moet nog heel veel gebeuren. Hieronder zie je een aantal foto’s van het terrein zoals het er nu uit ziet:

Je ziet dat de natuur weer bezit neemt van de voormalige betonnen wegen. De initiatiefnemers hebben ook al een heleboel beton weggehaald om de begroeiing weer terug te laten keren.
Deze berg is van stukjes beton, dat van het terrein is gesloopt. Onder het beton lag een dikke laag zand, wat de initiatiefnemers weer konden verkopen. Op de vrijgekomen aarde kunnen weer planten en bomen groeien.
Achter het terrein ligt de voormalige militaire landingsbaan.
In een oude opslagplaats is nu een weggeefwinkel geopend. Mensen kunnen hier tweede hands spullen kwijt en meenemen.
In dit gebouw komen fietsendiensten voor reparatie, verkoop en verhuur van fietsen.
De bewoners maken momenteel nog gebruik van traditionele douches, wc’s, riolering en energievoorziening van de voormalige legerbasis, maar dat gaat veranderen. Het is de bedoeling dat er zelf energie wordt opgewekt met zonnepanelen, gepoept wordt op composttoiletten en dat afvalwater wordt gezuiverd door helofytenfilters. De oude voorzieningen worden echter nog wel gebruikt bij festivals en wanneer de camping in gebruik wordt genomen.
Bij de loods komt een plek voor kleinschalige festivals. 10 juni 2017 is er voor het eerst het Natural High festival.
Wanneer je in je stacaravan of tiny house op het terrein komt wonen,
dan moet je ook echt meehelpen in de community, in het groepsproces. De mensen die er nu zitten zijn over het algemeen eigenwijs, zegt Jos. Dit geeft sfeer maar ook spanning.
Achter de yurt staat een gebouw dat dienst zal doen als naaiatelier, opslag voor kostuums en een multifunctionele werkruimte.
Er wordt momenteel geëxperimenteerd met strohuis constructies. In deze dummy mag niemand wonen, omdat deze niet aan de bouweisen voldoet.
De groententuin is gevarieerd. Zo zijn er stukjes volgens de biodynamica, stukjes volgens de permacultuur en stukjes volgens traditionele groententuinprincipes. In ieder geval hebben de bewoners de afgelopen winter hier veel boerenkool kunnen oogsten.
De dame in het zwart woont al in het ecodorp. De dame in het blauw is Wies Postma. Zij is nauw verbonden met het ecodorp Bergen en dh ook vaak ecovillage Findhorn.

Nieuwe bewoners

Het ecodorp staat open voor nieuwe enthousiastelingen. Omdat er nogal wat van de bewoners wordt gevraagd, gaat de kennismaking in stapjes. Geïnteresseerden kunnen eerst vriend worden en elke donderdag en/of een weekend per maand meehelpen om de community op te bouwen. Er zijn ook verbindingsdagen waarbij de bewoners met spelletjes elkaar beter kunnen leren kennen. Als iemand uiteindelijk in het ecodorp wil gaan wonen, dan kan dit in overleg met en na goedkeuring van de huidige bewoners. Iedere nieuwe bewoner betaalt wel 20.000 euro aan inleggeld. Mocht de nieuwe bewoner na een tijdje besluiten om weer uit de community te stappen, dan krijgt hij of zij het geld weer terug.

Het is niet mogelijk om een eigen huis op het terrein te bouwen, tiny houses en woonwagens mogen wel, omdat deze makkelijker te verwijderen zijn als iemand wil vertrekken. Wil je meer weten over ecodorp Bergen, kijk dan op de website.

Ecovillages around the World€ 10,66Direct beschikbaarKoop bij bol.com

Permacultuur in je moestuin€ 29,95Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huisKoop bij bol.com