Ecodorp Cloughjordan

Idylle en ecologische bedrijvigheid in Ierland

Eind juli 2016 bezocht ik Cloughjordan van het Global Ecovillage Network (GEN).
Het ecodorp, dat is opgericht in 1999, ligt in het afgelegen glooiende graafschap Tipperary. Het is het eerste en enige ecodorp van Ierland en maakt een groot onderdeel uit van het sfeervolle plaatsje, dat uit c.a. 550 inwoners bestaat, waarvan er ruim 100 mensen in het ecodorp wonen! De opzet van het ecodorp lijkt het meest op dat van Aardehuis Olst, omdat het vooral gericht is op duurzaam wonen en werken en niet zozeer op spiritualiteit en het intensieve community leven zoals in Findhorn. Ik verbleef er drie nachten en maakte foto’s:

Bewoners van Cloughjordan bouwen hun eigen huis van duurzame materialen, zoals hennep beton, hout, strobalen en hierboven van leemstuck. Hier is het dak van gerecycled plastic gemaakt.
De inwoners van Cloughjordan tuinieren biologisch. Er is geen gemeenschappelijke permacultuurmoestuin, zoals in Findhorn. De bewoners hebben ieder 100 vierkante meter om te bebouwen, en dat doet ieder op zijn eigen biologische manier, dus niett noodzakelijkerwijs op de permacultuurmanier.
Er wordt geëxperimenteerd met een composttoilet, waarbij de uitwerpselen en urine worden vermengd met stro en gras, maar niet alle bewoners van Cloughjordan zijn hier gecharmeerd van. De meeste huizen hebben toch een watertoilet. Dit in tegenstelling tot het Nederlandse ecodorp Olst, waar de huizen wel allemaal een composttoilet hebben.
Niet alle ecodorpen hebben een eigen amfitheater. Cloughjordan wel. Dat komt waarschijnlijk door de invloed van de acteurs, die het ecodorp rijk is.
Nadruk in Cloughjordan is niet het hechte gemeenschapsleven zoals in Findhorn, maar het zo duurzaam mogelijk leven. De bewoners van Cloughjordan willen daarom ook graag dat mensen met (duurzame) bedrijven zich hier vestigen. Het oorspronkelijke dorp telt niet zoveel bedrijven, maar er vestigen steeds meer in het ecodorp. Het boekwinkeltje/café/ecowinkeltje Sheelagh na Gig hoort ook bij het ecodorp, maar is gevestigd aan de oorspronkelijke hoofdstraat van het dorp. (Sheelagh na Gig is genoemd naar een Iers vrouwenbeeldje uit het stenen tijdperk met een enorme vagina.)

Cloughjordan heeft nog plek voor nieuwe bewoners en duurzame initiatieven. Kijk voor meer informatie op de website: http://www.thevillage.ie/

Ik bezocht al eerder ecodorpen (in oprichting) uit het GEN netwerk. Lees er meer over:
Bergen
Aardehuis Olst
De Vlierhof
Findhorn

Ecovillages around the World€ 10,66Direct beschikbaarKoop bij bol.com

Permacultuur in je moestuin € 29,95Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis Koop bij bol.com