Zaaien in je moestuin in maart

Nu de winter ten einde loopt, is het goed om te bekijken wat je het komende jaar in je tuin wilt laten groeien. Je kunt nu zaaien in je moestuin in maart, zeker wanneer je van plan bent om je eigen eten te verbouwen. Experts geven hierover verschillende adviezen van regulier, tot biologisch, biodynamisch en permacultureel. Ik ben zelf een voorstander van zo duurzaam mogelijk. Ik gebruik daarom ook het liefst biodynamische (of biologische) zaadjes omdat deze gifvrij en op het juiste tijdstip zijn geteeld.

Permacultureel, biologisch en biodynamisch

Het aanleggen van een moestuin kun je op heel veel verschillende manieren doen. Sommige methodes zijn beter voor het milieu, de biodiversiteit en jouw gezondheid. Wanneer je biologische groenten eet en teelt, dan maak je geen gebruik van gif en chemicaliën. Bij biologisch-dynamische landbouw verbouwt men vele soorten gewassen, terwijl biologische landbouw vaak nog een soort gewas op een groot oppervlak produceert. Daarnaast kweken biodynamische telers op gunstige tijdstippen, aangegeven door de stand van de maan en de planeten. De permacultuur lijkt nog het meest op de biodynamische groententeelt, maar houdt niet noodzakelijk rekening met de stand van de hemellichamen. Bij de permacultuur werkt men op een duurzame manier samen met het aanwezige ecosysteem, zowel met planten en dieren, dus ook de insecten.

Zaaien kun je op de koude grond, in de koude kas, in de warme kas (of binnen). Het is afhankelijk van de plant, welke methode het beste werkt. Veel groenten kun je op de koude grond zaaien, als je ze strategisch plaatst. Zo kunnen kwetsbare planten wat dichter bij een muur of een haag staan, opdat ze niet teveel wind vangen. Ook planten die wat meer warmte nodig hebben, zoals de druif, kun je het best planten tegen een warme zuidmuur.

Koude of warme kas

Wanneer je in het vroege voorjaar zaait, kun je gebruik maken van een koude of warme kas om het gewas tegen koude wind en regen te beschermen. Sommige mensen zaaien hun groenten eerst thuis binnen voor een raam en zetten de planten uit zodra ze wat groter zijn gegroeid en het weer buiten wat warmer is geworden. Maar zorg er natuurlijk wel voor dat je planten voldoende water krijgen.

Een koude kas dient ’s winters tegen koude, vorst en tocht en hoef je niet te verwarmen. Zo’n kas is er vooral om niet-winterharde planten te laten overwinteren. Een warme kas blijft altijd warmer dan 16°C voor tropische planten. Er zijn nog tussenvormen zoals koele kas die niet kouder wordt dan 4,5 °C en een gematigde kas, die niet onder de 10°C of 13°C graden wordt.

Zaaien in maart

In maart kun je al heel wat lekkere groenten zaaien, zoals spruitjes, postelein en peultjes, maar zaai ze eerst uit in de koude kas en plant ze in de volle grond in juni. Maar worteltjes, raapstelen, radijsjes, snijbiet, spinazie, kapucijners, doperwten en prei kun je het beste meteen in de volle grond zaaien bij temperaturen boven de 8 graden.

Tuinkers kun je ook binnen in een bakje zaaien en heel snel oogsten.

Spruitjes – Long Island Improved€ 3,50Uiterlijk 31 augustus in huis Koop bij bol.com

Somers zaden – Raapstelen Rubbekens€ 2,95Uiterlijk 26 augustus in huis Koop bij bol.com

Biologische groenten Radijs Radijs Bekijk bij bol.com

Hortitops Zaden – Rapen Ronde Witte Roodkop (N…€ 2,59Uiterlijk 27 augustus in huis Koop bij bol.com

Spinazie zaden biologisch (Spinacia oleracea) …Bekijk bij bol.com

Sluis Garden – Wortel Harlekin F1 mix€ 3,10Uiterlijk 27 augustus in huis Koop bij bol.com

Van Hemert – Kapucijner, Stam-Capucijner Lage …€ 5,50Uiterlijk 27 augustus in huis Koop bij bol.com

Buzzy® Organic Doperwt Karina (BIO)€ 4,79Uiterlijk 26 augustus in huisKoop bij bol.com

Sluis Garden – Postelein Groene Gewone Zomer …€ 3,50Uiterlijk 27 augustus in huis Koop bij bol.com

Buzzy® Organic Prei Herfstreuzen Hannibal (BIO)€ 3,65Uiterlijk 27 augustus in huis Koop bij bol.com

Gardman Houten Kweekkas – Koude Bak€ 90,30Op voorraad. Nu besteld, dinsdag in huis Koop bij bol.com

Maria Thuns Zaaikalender 2020 Bekijk bij bol.com