Recensie: The Vegan Book of Permaculture van Graham Burnett

Als veganist en student permacultuur werd ik uiteraard erg nieuwsgierig naar het boek The Vegan Book of Permaculture van Graham Burnett, toen ik dat op Twitter voorbij zag komen. Het boek zag er veelbelovend uit met grappige illustraties van de auteur zelf.

Permacultuur is een manier voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Permaculturisten proberen oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen, zoals verwoestijning en bodemerosie, die de industriële monocultuur landbouw met zich meebrengt csyk8hs. Naast de landschappelijke permacultuur bestaat er ook sociale permacultuur, waarbij er wordt gezocht naar het verbeteren van samenwerking en samenleving tussen mensen.

De meeste permaculturisten zien dieren als essentieel onderdeel van de natuurlijke kringloop en daarom ook als essentieel onderdeel van de permacultuur. Volgens hun logica zouden dieren dan ook door de mens worden opgegeten, omdat dat aan het einde van de voedselketen nu eenmaal zo zou horen. Dit is een principe waar ik zelf als veganist moeite mee heb, dieren zien we als onze vrienden en vrienden eet je niet op! Het principe van permacultuur – samenwerking met de flora en fauna met respect voor de aarde – kun je namelijk op verschillende manieren opvatten.

Wanneer we stoppen met het consumeren van dieren en dierlijke producten, dan hoeven zij niet te lijden en kunnen ze leven totdat ze van ouderdom sterven. Ook dieren die niet opgesloten worden in kleine hokjes, maar die in de wei kunnen rondhuppelen of zelfs in het wild leven, hebben recht om te leven en zouden niet hoeven te worden gedood om hun vlees of vacht. Dan hoeven ze ook niet te worden opgesloten en hun kinderen te verliezen om dagelijks liters zuivel te produceren. Eten is een viering van het leven, zegt Graham Burnett.

Permacultuur kun je ook goed bedrijven zonder dierenleed, legt hij uit. Dat betekent niet dat er geen dieren ingezet worden om de grond en de gewassen optimaal te laten groeien. Integendeel! De dieren die erbij betrokken zijn, zijn uitermate nuttig. Maar in tegenstelling tot de (biologische) veeteelt, werken de dieren niet voor jóu, maar werk je sámen met de dieren, zoals zij op hun natuurlijke manier met de omgeving omgaan. De dieren en diertjes behandel je dan ook als gelijkwaardige partners in je moestuin of op jouw akkers. Pas wanneer je dat snapt, kun je gezonde gewassen telen, die de hamonie in de natuur versterken. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je lezen in het boek. Bovendien staan in het boek tientallen gezonde veganistische recepten die je met de oogst van jouw land of moestuin kunt maken. Het boek kun je hier inzien en bestellen:

var bol_pml={“id”:”bol_1457525278472″,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000027848276&”,”site_id”:”40372″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Burnett”,”link_subid”:”VeganPermaculture”,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};

©opyright

Save