Veganisme beter voor het milieu
Nederland verrijkt zich met kaalslag regenwouden
Consumptie van koeien, varkens, kippen en andere landdieren zijn slecht voor het milieu. En ook de zuivelindustrie en de visvangst trekken een behoorlijke wissel op ons milieu. Maar hoe zit het nou precies? En is veganisme ook beter voor het milieu?
Vee
Veeteelt voor menselijke consumptie veroorzaakt nog steeds 20% van álle CO2-emissie op aarde. Daarnaast is het consumeren van zuivel (melk, kaas etc) ook niet duurzaam, want om een pak melk te produceren, wordt er 1,2 kg CO2 uitgestoten. Bij kaas is dat nog meer: 8,9 kg CO2 uitstoot per kg kaas. Bovendien heb je ook nog 500 liter water nodig om 1 liter melk te produceren. En voor 1 kg kaas gebruik je 5000 liter water. En de veeteelt richt nóg meer schade aan ons milieu, want de koeien stoten veel methaan uit. Methaan is wel 20x schadelijker dan CO2. In dierlijke mest zitten tevens stikstof, fosfor, zware metalen, ammoniak en diergeneesmiddelen.
Soya zondenbok?
Veel mensen die vlees blijven eten en soya vermijden omdat het zou leiden tot ontbossing, snappen niet helemaal goed hoe het zit. Soya is weliswaar de hoofdoorzaak van grootschalige ontbossing van de regenwouden met 600.000 ha per jaar. Maar het meeste van deze soya zit niet in de blokjes tofu die je in de supermarkt koopt. 80 % van de soyateelt wordt namelijk verwerkt tot veevoer voor dieren, die worden opgegeten of gebruikt voor zuivelproductie. Nou denken veel van onze landgenoten misschien: O maar dat is de schuld van Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Daar kunnen wij niks aan doen.
Maar veel mensen weten niet dat Nederland wel 9 miljoen ton soya per jaar importeert. Het grootste deel van deze import exporteert ons land weer, waarvan fabrieken in het buitenland weer 200.000 ton soya als veevoer verwerken. Een klein deel van de soyaproductie verwerken ze dan tot vleesvervangers, dranken, sauzen, make-up etc. Ons land is daarmee ‘s Werelds twee na grootste soya-importeur na China en verrijkt zich dus met de kaalslag van ‘s werelds belangrijkste regenwouden!
Oplossing ontbossing
Zodra we massaal veganist worden, kunnen we de rest van deze kaalslag behoorlijk afremmen. Dit komt ten goede aan het herstel van de regenwouden. We kunnen gewoon doorgaan met het consumeren van plantaardige soya. De soyaplant is immers, mits op een biologisch verantwoorde manier geteelt, goed voor landbouwgrond. Deze verdeelt de stikstof namelijk goed in de bodem. Vleesvervangers op basis van soya hebben 5x minder soya nodig dan vlees! Daarbij kunnen we 5 soyavelden Zuid-Amerika terugbebossen en vervangen door 1 sojaveld in Europa en dat is milieuwinst! We kunnen kiezen voor biologische soya(producten) uit Europa en Noord-Amerika. Let daarbij vooral op de keurmerken RTRS, waarvan biologische vleesvervangers dit meestal al hebben.
Visvangst einde van de oceanen?
Vis is niet meer gezond en de vivangst is funest voor onze oceanen. De enorme visnetten die de visserij gebruikt, zorgen ervoor dat de vissoorten afnemen vanwege vervuiling en overbevissing. Als je alle drijfnetten en longlines aan elkaar zou knopen, dan kom je op een lengte van 22 miljoen km. Hiermee kun je wel 550 keer rond de aarde gaan. Met deze netten vist men tonijn, zwaardvis en bijvangst. Daarnaast drijven er heel veel spooknetten in de oceanen, als onderdeel van de plastic soep waarin veel onderwaterdieren de dood vinden. Naast deze ellende is er ook nog de boomkorvisserij, waarmee grote delen van de oceaanbodem wordt kapotgeschraapt. Veel koraal gaat hier onder meer mee verloren.
De visserij gebruikt daarnaast niet alle gevangen vis. Want 99% van de bijvangst gooien vissers dood overboord, dat is wel 45 miljard kilo per jaar. Bijvangst zijn vissen en waterdieren die niet geschikt zijn voor de (legale) verkoop. Visserschepen mogen vaak maar 1 soort vis vangen, maar visnetten vangen meestal veel meer dan 1 soort vis. Om boetes in de haven te voorkomen gooien vissers de bijvangst maar weer overboord. Daarnaast vreet de visvangst energie, ook na de vangst. Nederlandse garnalen pellen ze in Marokko en verschepen ze dan weer terug naar Nederland. Een van de alternatieven voor zeevangst is kweekvis, maar ook hier kleven nadelen aan. Kweekvis veroorzaakt overbemesting en het voer voor kweekvissen bevat vis, dat men op zee vangt. Daarnaast verdwijnen mangrovebossen door het aanleggen van bassins voor kweekvis.
Scheepvaart
Als klap op de vuurpijl vervuilt de scheepvaart de oceanen met wel 20%. Dit komt vooral van koelvloeistof (Co2), afval (oa plastic). De rest van de vervuiling komt van lozing van industrie en landbouw.
Veel vissen eten afval en bevatten zware metalen, dioxines, bestrijdingsmiddelen, broomhoudende brandvertragers. Dit maakt de vis dus niet gezonder voor consumptie. Ook hier is het stoppen met visconsumptie beter voor de oceanen en de zeedieren. De wereldzeeën en hun inwoners krijgen zo de kans om hun soorten en hun habitat te herstellen.
Bronnen
Milieudefensie
Milieucentraal
Greenpeace
Melk je kan zonder
Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Kijktips over dit onderwerp:
Sea the Truth
Cowspiracy
One single Planet