Boeken zijn gestolde energie

Boeken zijn gestolde energie. De gelukkigste tijd van mijn leven was tijdens mijn studentenjaren in Utrecht, toen ik vaak in de bibliotheek zat te studeren. Bij voorkeur zat ik dan bij het raam met mijn rug naar de schappen met kunstboeken. Soms was het er te druk en week ik uit naar de bibliotheken van de faculteiten Psychologie of Rechten. Maar dat voelde toch minder prettig dan bij de boeken van Kunstgeschiedenis, de studie die ik toen zelf volgde.

Nadat ik halverwege de jaren negentig de studie had afgerond, kwam ik niet zo vaak meer in de bibliotheek. Maar soms als ik weer eens een keer langs de Kunstgeschiedenisbibliotheek kwam, dan kreeg ik meteen weer dat warme vertrouwde gevoel. Zelfs jaren later toen dezelfde bibliotheek helemaal verbouwd was.

Kunst

Tegenwoordig woon ik in Nijmegen en ga ik nog wel eens naar de openbare bibliotheek om iets op te zoeken of om op mijn laptop te werken. Dat voelt ook prettig, maar toch minder als thuiskomen dan in de bibliotheek van de faculteit Kunstgeschiedenis, waar ik zo blij werd van al die mooie kunstboeken.

Ik heb tijdens mijn leven veel spullen weggedaan omdat ik vaak ben verhuisd. Maar mijn studieboeken van Kunstgeschiedenis heb ik nog allemaal bewaard. Ik ben van plan om over een paar jaar te emigreren en het zou me weinig moeite kosten om mijn spullen weg te doen, behalve mijn lievelingsboeken. Dat zijn dus mijn kunstboeken, reisboeken en esoterische boeken.

Feng Shui

Net als boeken, zijn kunstwerken, gebouwen, meubilair, kleding, sieraden en stenen gestolde energie. Ze voelen prettig aan, kunnen je een goed of slecht gevoel geven. Ze beïnvloeden niet alleen je humeur, maar ook je prestaties. De Chinese Feng Shui is een esoterische stroming die het werken met materiële energie nauwkeurig in kaart heeft gebracht. Ik heb daarom mijn huis ook volgens de Feng Shui ingericht.

Omdat deze leer vrij ingewikkeld is, is het makkelijk om er fouten mee te maken. Zo had ik jarenlang een rode muur in mijn woonkamer. Toen ik merkte dat ik hier onrustig van werd en teveel verschillende dingen in mijn leven deed, heb ik de muur lila geverfd. Ik werd er meteen een stuk rustiger door en merkte dat ik ook meer rust moest nemen van het gedraaf van hot naar her. Ik was geleidelijk aan in staat om zonder problemen afscheid te nemen van de activiteiten die teveel energie slurpten en werd hier zelf ook rustiger door. Diverse mensen in mijn omgeving hebben dit bevestigd.

Als tegenhanger van die rustige lila kleur staat aan de overkant van mijn kamer de boekenkast met al die mooie herinneringen aan de studie Kunstgeschiedenis, de reiswereld en de esoterische inzichten. Het lonkt als een schip in de fonkelende zee aan de horizon. Zodra dit schip weer aanmeert, is het tijd voor mij om weer op reis te gaan naar een nieuwe fase in mijn leven.

Lees meer artikelen over esoterie

Bezoek ook de websites:

64 Poorten naar Zelfkennis
Geomantische kaart – krachtplekken in Nijmegen.