Krachtdieren: Wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk

In 2017 schreef Petra Stam het mooie vormgegeven boek Krachtdieren: Wijsheid en inspiratie uit het dierenrijk. Sinds mensenheugenis hebben dieren wereldwijd een speciale symbolische betekenis. Zo hechten veel westerse mensen waarde aan de astrologische dierenriem. Maar ook andere dieren kunnen een bepaalde boodschap hebben, bijvoorbeeld in dromen. Mystica en schrijfster Petra Stam beschrijft 66 dieren vanuit biologisch, historisch en esoterisch persepectief.

Raaf

In veel culturen hechten mensen waarde aan vergelijkbare betekenis van eenzelfde dier. Stam heeft bijvoorbeeld zelf veel affiniteit met de raaf sinds haar jeugd. De raaf is zowel in de Germaanse als de Griekse mythologie een boodschapper van de Goden. Stam vertelt ook over het sterrenbeeld van de Raaf uit de Griekse mythologie. Wat ik wel een klein beetje jammer vind, is dat er wel gerefereerd wordt aan de sterrenbeelden buiten de dierenriem, maar de betekenis ervan wordt maar een klein beetje aangestipt. Daar is sowieso al weinig literatuur over te vinden. 

Waar ik als lezer ook meer behoefte aan heb is wat meer uitleg rondom het thema dromen, dat hier wel erg vluchtig wordt aangestipt. Juist in trancereizen en dromen kom je veel dieren tegen, waar je wat mee wilt. De citaten die Stam bij haar ‘Dromen en thema’s’ beschrijft, behandelt zij ook niet, ze blijven een beetje in het luchtledige zweven. Juist omdat zij een psychologische achtergrond heeft, zou ze hier dieper op in mogen gaan. Wat ik dan weer wel goed vind, is dat ze per dier adviezen en valkuilen geeft. Bij de Raaf geeft ze onder andere het volgende advies: “Ken jezelf, ook je schaduwkant, zodat je zuiver de boodschappen van andere dimensies kunt doorgeven. Als valkuil zoekt de raaf de heilige veilige ruimte buiten zichzelf en wordt zo afhankelijk van de reacties van anderen.

Kaarten

Naast het boek bestaat ook een kaartenset: “Krachtdieren: 66 Boodschappen uit het dierenrijk”. Deze kun je los trekken, maar ook in verschillende patronen, zoals voor een dierbare les, levenspad, elementen-karakter inzicht, relatie-inzicht of een droomplan. Ik heb zelf het droomplan gelegd met drie kaarten. De kaarten geven aan wellke krachtdierkwaliteiten ik juist wel en niet nodig heb om mijn droom te realiseren. De eerste kaart die ik trok was een stekelvarken, die staat voor welke kwaliteiten ik nodig heb. Het stekelvarken vertelt mij dat ik mijn ruimte en grenzen beter moet bewaken en de natuur op moet zoeken. De tweede kaart, die ik trok was het stinkdier, die staat voor de kwaliteiten die ik beter op een lager pitje kan zetten. Dat zijn: mezelf ondergewaardeerd voelen, denken dat ik geen invloed kan uitoefenen en reageren op de buitenwereld in plaats van het creëren van een positief zelfbeeld.

Ten slotte trok ik de ijsvogel, die staat voor een deel van mijn levensmissie, van een groter goed om mee te nemen en uit te voeren, naleven en uitdragen van mijn droom. Ik kan mijn droom naleven door mezelf te accepteren, te stralen en lief te hebben. Om te focussen en een strategie te hebben om snel en succesvol mijn doel te bereiken. Door inzichten op te doen en emoties te doorgronden, wordt mijn intuïtie sterker. Deze kaartlegging kon ik wel herkennen in mijn persoonlijke leven. Wanneer je de kaartenset zonder boek aanschaft, dan mis je wel weer een hoop achtergrondinformatie. Maar voor sommige mensen, die niet zo van lezen houden en erg visueel zijn ingesteld, hoeft het boek er niet per se bij.

Krachtdieren€ 32,50Op voorraad. Vandaag besteld, dinsdag in huis Koop bij bol.com