Kleine bodemvrienden redden de aarde

Dat de mensheid niet door kan gaan met leven zoals we dat massaal doen, is ons vandaag de dag wel duidelijk. Maar dat we het tij daadwerkelijk kunnen keren, daar is nog niet iedereen achter. Vooral in de landbouw en groententeelt valt nog een stevige (om)slag te slaan. Maar het kán. Kleine bodemvrienden redden de aarde.

En het is allemaal niet zo ingewikkeld, als we maar een paar basisprincipes in acht nemen. Een ervan is het respecteren van en samenwerken met schimmels, bacteriën en kleine beestjes. Marc Siepman reist het hele land door om kosteloos lezingen en cursussen te geven over hoe wij duurzaam met onze bodem om kunnen gaan om zo het bodemleven te herstellen. Dit is noodzakelijk omdat de huidige voedselteelt volgens de monocultuur de grond totaal uitput. Gewassen bevatten hierdoor te weinig vitamines en kunnen uiteindelijk de mens niet meer voeden. Ook worden er teveel gifstoffen gebruikt om insecten, schimmels en onkruiden te bestrijden. Dit gif gaat ook in de gewassen en in de bodem zitten, dat vervolgens weer schadelijk is voor onze gezondheid.

Nuttig

Het is niet voor niets dat we ‘last hebben’ van beestjes in onze tuin en op het land. Deze beestjes eten namelijk de planten op die toch al zwak zijn. Nee de natuur vergist zich niet, volgens Siepman. We zouden eigenlijk blij moeten zijn met deze beestjes, omdat ze een indicator zijn van disbalans bij onze gewassen. Ook een teveel aan onkruiden wijst op een disbalans in onze groententuin of akkers. Tijdens de bodemcursus verklapt Marc Siepman, hoe je de balans weer kunt herstellen met behulp van onze kleine bodemvrienden. Zo krijg je onder andere te horen hoe je een duurzame composthoop kunt maken. Ik heb deze cursus zelf ook gevolgd en ik kan deze goed gebruiken als aanvulling bij een andere cursus permacultuur die ik momenteel volg. Wil je weten waar en wanneer je de bodemcursus cursus kunt volgen? Kijk dan op de website van Gevoel voor Humus.

Lees meer artikelen over permacultuur.