John Dennis Liu over vergroening van woestijnen
en het herstel van ecosystemen
De Chinees-Amerikaanse onderzoeksjournalist John Dennis Liu opende mij de ogen met zijn documentaire Groen Goud van Tegenlicht in 2012. Hierin praat John Dennis Liu over vergroening van woestijnen en het herstel van ecosystemen en filmde hij een aantal bijzondere projecten. Het is echt mogelijk om van woestijn vruchtbare grond te maken als we consequent de principes van permacultuur toepassen! Dat bewezen ze in China op het Lössplateau en in Egypte bij de community Sekem.
Löss plateau
Liu ging in 1995 naar het Löss plateau in het Zuid-Westen van China, waar de HAN dynastie in het verleden zetelde. In 1995 was de bodem geërodeerd, kon de bevolking hier nauwelijks gewassen telen en leefde zij in armoede. Net als in de huidige westerse wereld wisten veel boeren daar niet hoe ze de bodemvruchtbaarheid in stand moesten houden. Zo gingen ze niet goed met de waterhuishouding om, want het water ging niet de bodem in, het vloeide weg. Daarnaast maakten ze geen efficiënt gebruik van de aanwezige biomassa, want het werd verbrand. De Chinese overheid durfde gelukkig te investeren in een herstelprogramma voor dit gebied, dat bijna net zo groot als Nederland is.
Ook in Nederland zijn we bezig met onze bodem stelselmatig uit te putten met monocultuur landbouw en milieuonvriendelijke landbouwmiddelen. Onze overheid is nog niet zo ver als de Chinese, omdat de Nederlandse overheid vooral geïnteresseerd is in het in stand houden van ons ongezonde economische systeem.Dit gaat ten koste van ons en het wereldwijde ecosysteem. Een maatschappij die gebaseerd is op duurzame landbouw, duurzame economie en een duurzaam sociaal stelsel vraagt een omslag in denken. We moeten beseffen dat we als mens niet superieur zijn aan andere mensen, dieren of natuurlijkse systemen, legt Liu uit. Dat betekent ook dat niet alles ten koste moet gaan van geld. Geld is slechts een abstractie, het kunnen namelijk ook schelpjes of kralen zijn. Belangrijker is dat we ervoor zorgen dat onze natuurlijke ecosystemen gezond zijn, zodat we kunnen overleven. Alle levende wezens hebben gelijke rechten om te leven. Er zijn andere, oude culturen, die hierin verder zijn dan de westerse. Zij zien de Aarde als en haar ecosysteem als superieur. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich hiervan bewust wordt, omdat we samen het wereldwijde ecosysteem moeten herstellen.
Transition Towns
In principe ben ik het ook eens met de stelling van John Dennis Liu. Ik probeer momenteel zelf ook zo duurzaam mogelijk te leven met respect voor de natuur en de dieren. Het principe van geld vind ik interessant om te onderzoeken, alleen vind ik het lastig om dit principe direct overboord te gooien. Momenteel is het voor mij nog niet mogelijk om als inwoner van de stad Nijmegen geheel zelfvoorzienend te leven, zo. Ik heb namelijk nog altijd geld nodig om bijvoorbeeld eten te kopen, mijn belastingen en huur te betalen. Daarom vind ik het ook heel interessant om discussies via Transition towns te volgen, die dit aspect bespreekbaar maken. Hopelijk vinden we uiteindelijk een gezonde oplossing hiervoor.
Ik wil echter iedereen aanraden om de documentaire Groen Goud te bekijken.
Permacultuur in je moestuin€ 29,95Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis Koop bij bol.com