Geen geitenwollen sokken

maar high end fashion

Als je op zoek bent naar een betaalbare hippe broek, dan denk je niet in eerste instantie aan duurzame mode. Maar het bestaat echt, alleen weten de meeste mensen niet hoe ze dit kunnen vinden. Awearness Fair Fashion wijst je de weg in Arnhem.

De oprichters van Awearness Fair Fashion, de hartsvriendinnen Wilma Mulder en Jeanette Ooink gingen als tiener twintig jaar geleden al samen kruidenthee drinken bij de Biowinkel: “Maar eigenlijk pasten we niet zo in dat biologische wereldje. We hielden niet zo van geitenwollensokken en batik zakken. We wilden juist hip zijn.” vertelt Jeanette. Toch vonden ze het belangrijk dat hun spullen op een milieuvriendelijke manier en zonder kinder- of slavenarbeid geproduceerd waren. Tot op heden merken ze dat steeds meer mensen dit belangrijk gaan vinden, maar dat weinigen de weg weten naar leuke, duurzame en betaalbare kleding. Met hun achtergrond als communicatiespecialisten zetten zij daarom Awearness Fashion op in 2009. Ze organiseren modeshows, evenementen met tijdelijke guerillastores, zodat iedereen kennis kan maken met de lokale ontwerpers en spullen van hen kan kopen. Uiteraard kun je een schat aan informatie over duurzame mode vinden op hun website.

Duurzame shoproute

Steeds meer bekende ontwerpers werken met duurzame materialen zoals Rianne de Witte en Britt Tan. Ook zijn er veel ontwerpers uit het Arnhemse Klarendal die leuke duurzame mode maken zoals Kasia Markowska van Van Markoviec en Gregorie Bolder van Hiernamaals. Zo maakt Gregorie van afgedankte kleding bijzondere creaties. Het recyclen van oude kleding wordt een trend. Wilma: “ook in gewone winkels is steeds meer duurzame kleding te koop, zoals bij de Bijenkorf, Mc Gregor, Cora Kemperman, Suit Supply en Claudia Sträter. Maar zij adverteren er niet mee, omdat ze bang zijn dat ze hierop worden afgerekend. Maar om de mensen te helpen hebben we vorig jaar een Arnhemse shoproute voor duurzame kleding uitgebracht. Deze stond op de website van de gemeente. Nu zijn we bezig om een online catalogus te maken van winkels waar je duurzame kleding kunt kopen. Een aantal lokale ontwerpers staat al op onze site.”

Toch blijft het moeilijk voor de mensen om in het oerwoud van ecokeurmerkjes te onderscheiden welk label nou beter is dan het andere. Jeanette: “Je kunt wel een T-shirt kopen dat van 100% biokatoen is gemaakt, maar dan kan het best zijn dat dit onder onmenselijke omstandigheden is geproduceerd. Helaas kunnen we niet zelf wereldwijd alle producten in alle fabrieken gaan controleren, maar we laten de producenten en verkopers een vragenlijst invullen. Dit is de landelijke Good en Green Guide, die ingaat op milieuaspecten, faire arbeidsomstandigheden en transparantie naar het publiek toe. De uitkomsten van deze lijst publiceren we op onze website.”

Wilma en Jeanette willen iedereen uitnodigen om langs te komen op hun modeshows en evenementen. Zo komt er tijdens de warme truiendag in februari 2012 een modeshow van de ontwerpwedstrijd voor truien en organiseren ze zes keer per jaar duurzame modecafés. Meer info: http://www.awearness-fashion.nl