François Wendy schildert zijn beschermgeesten

(Read this text in English.)

François Wendy is een van de piepjonge talentvolle Haitiaanse schilders, die al eerder door zijn leraar Lesly Pierre Paul vernoemd werd in een van mijn vorige blogs. Wendy begon in 2016 met schilderen aan de New Vision Art School in Port-au-Prince. De eigengereide stijl van zijn leraar spreekt hem bijzonder aan en schildert graag in deze stijl voort.

Baron Samedi

Baron Samedi en Damballah Wedo van François Wendy, acryl op canvas, 2019.

De student haalt net als Pierre Paul zijn inspiratie uit de Vodou en de natuur. “Maar ik ben niet religieus, ik ben Vodou.” zegt hij “Ik heb ook geen contact met sjamanen, wanneer ik schilder. In mijn dromen maak ik contact met de wereld van de loa’s (geesten). Baron Samedi heeft een speciale betekenis voor mij, ik voel altijd zijn aanwezigheid wanneer ik hem of de veve’s (symbolen van de loa’s) schilder. De geesten beschermen mij vaak tijdens mijn leven.” In dit schilderij uit 2020 beeldde Wendy Baron Samedi met Damballah uit.

Baron Samedi is de beschermgeest van het dodenrijk en de kerkhoven en begeeft zich meestal op het kruispunt tussen de werelden van de dood en de levenden. Wanneer iemand sterft, graaft hij hun graf, begroet hun ziel nadat ze zijn begraven en leidt hen naar de onderwereld. Hij wordt meestal afgebeeld als een skelet met een hoge hoed en zwarte jacquet. Deze loa houdt van losbandige feesten en lust graag tabak en rum. Hij is berucht om zijn buitensporige gedrag, voortdurend vloeken, vieze grappen en zijn jacht naar sterfelijke vrouwen. Zijn vrouw is loa Maman Brigitte, vaak afgebeeld als een skelet in een paars gewaad.

Net als Wendy, houden zijn medestudenten ook erg van Vodou. Wendy: “Ik vind het werk van Shatty, Jeff en Ronald ook erg mooi! Door hun werk wil ik altijd meer moeite doen en prachtige kunstwerken maken! Ik kijk met veel plezier naar het schilderij van Jeff getiteld Granne Brigitte, de hoedster van de kerkhoven. Op deze plek houden we onze overleden geliefden in ere met gedachten, gebeden en de offers, die we met hart en ziel geven.”

Ayida Wedo en Damballah Wedo

Damballah Wedo and Ayida Wedo door François Wendy, acryl op canvas, 2020.

“Ik voel ook een speciale band met Ayida Wedo en Damballah Wedo, dit zijn de loa’s van de geneeskracht.” vertelt Wendy. Zij zijn een machtig echtpaar, dat meestal wordt afgebeeld als slangen of als een slang met een vrouw. De kleuren die bij hen horen zijn wit en groen, maar in het Afrikaanse Benin, waar deze loa oorspronkelijk vandaan komen, zien ze het echtpaar als de slang en de regenboog. Damballah is de hemelvader en de oorspronkelijke schepper van al het leven volgens een aantal Vodou-gemeenschappen.

Damballah schiep de kosmos, de hemel, aarde, heuvels en valleien met zijn 7.000 spoelen. Door de slangenhuid af te werpen, schiep Damballah alle wateren op aarde. Als een slang beweegt hij zich tussen land en water, wekt leven op, en door de aarde, en verenigt het land met de wateren beneden. Hij is welwillend, geduldig, wijs en vriendelijk, maar staat boven beproevingen van het dagelijkse, menselijke leven. Damballah spreekt niet maar fluit of maakt een zacht, sissend geluid.

Kunstprojecten

François Wendy nam in 2017 deel aan een tentoonstelling van Universo Art Kids in Argentinië in 2017. En in 2020 deed hij mee aan het FOKAL National Mapping Project. Wendy: “Het was cool, want dit is de tweede keer dat ik heb deelgenomen aan een artistiek project. Ik wil een ​​verschil maken met andere kunstenaars en mijn werk over de hele wereld bekendmaken zoals Jean-Michel Basquiat en Pablo Picasso. Ik zou ook graag enkele kunstgalerijen en musea in Europa en Amerika willen bezoeken, zodat ik nog meer geweldige inspiratie kan opdoen.“

T-shirt met Veve (spiritueel symbool) van Damballah door François Wendy

En in juli wil Wendy graag mee op studiereis. “Ik ga dan een aantal kunstgalerijen in Santo Domingo bezoeken om het verschil te bestuderen tussen de kunstenaars daar en mijn eigen stijl. Een andere stijl kan me helpen in mijn artistieke proces, zoals onze leraar Lesly Pierre Paul ons uitlegde. Het interessantste onderdeel van de reis is om de technieken van de Dominicaanse kunstenaars te zien en alles vast te leggen wat ik zie. Daarnaast willen we ook openbare gebouwen, het natuurreservaat Los Haitises National Park en de Conde in Santo Domingo bezoeken. Het zal mooi zijn om deze dingen met eigen ogen te kunnen zien.”

Net als zijn medestudenten heeft François Wendy niet genoeg geld om met de studiereis naar Santo Domingo te gaan. Steun de studenten en doneer:

Lees hier meer artikelen over Haïti en de crowdfunding.