WECF gids: Schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten

Gebruik minder giftige chemicaliën voor een gezonder huis. Bescherm uw kinderen en uw omgeving!

De WECF gids: Schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten is door mij in 2010 in het Nederlands vertaald. De brochure kun je hier ook in PDF vorm downloaden.

Bescherm kinderen en hun omgeving – vermijd gevaarlijke chemicaliën!
Wat is het probleem? Wanneer u uw huis schoonmaakt, kunt u hiermee het niveau van chemicaliën in de lucht vele malen meer verhogen, dan in vervuilde stadslucht buiten. Veel chemicaliën in huishoudelijke schoonmaak- en onderhoudsproducten zijn dezelfde als die van zware schoonmaakmiddelen bij de industrie. De wetenschappers vinden het zorgwekkend, dat mensen thuis te lang worden blootgesteld aan een mix van schoonmaakmiddelen, welke op lange termijn een verhoogd risico veroorzaken voor de gezondheid.

Er wordt namelijk alleen maar getest op enkelvoudige producten. Maar in het echte leven worden we dagelijks blootgesteld aan een cocktail van verschillende schoonmaakmiddelen. Je kunt het gezondheidsrisico verminderen door gebruik te maken van veilige producten. De meeste schoonmaaktaken kun je namelijk doen met alledaagse, minder giftige en zelfs goedkope middelen, zoals soda, azijn, zout, citroensap, plantaardige olie, zeep, borax en wassoda. Daarnaast brengen steeds meer fabrikanten minder giftige producten op de markt.

Waarom zijn juist kinderen zo kwetsbaar?

Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de giftige effecten van ‘gewone’ schoomaakproducten en andere huishoudelijke chemicaliën. Waarom? Ze zijn kleiner dan volwassenen en wanneer ze dezelfde dosis chemicaliën binnenkrijgen als volwassenen heeft dit een sterker effect voor hun lichaam. Daarnaast zijn hun organen nog in ontwikkeling en kunnen deze de giftige stoffen minder goed verwerken dan die van volwassenen. Het immuunsysteem van kinderen is minder goed ontwikkeld en hun huid is teerder dan die van volwassenen. Kinderen ontdekken de wereld met hun handen en mond en ze spelen op de vloer. Ze bevinden zich vanwege hun lengte dichter bij de vloer, die de grootste vergaarbak van chemische resten is.

Zijn er wetten die ons beschermen?

Schoonmaakmiddelen vallen onder de EU schoonmaakmiddelen richtlijn, de richtlijn inzake algemene productveiligheid, de richtlijn inzake biociden en REACH. Toch zijn er nog steeds gevaarlijke stoffen in schoonmaakmiddelen.

Algemene tips

– Lees de etiketten op de producten en doe onderzoek naar de chemicaliën die hierop vermeld zijn. Kijk voor nuttige internetadressen op: http://www.projectnesting.org/
– Vermijd producten et geurtjes. Een schone babykamer mag nergens naar ruiken.
– Vermijd desinfecterende bacteriedodende producten. Desinfecterende middelen kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen bevatten en giftige stoffen die schadelijk zijn voor de luchtwegen. Daarnaast doden antibacteriële reinigingsmiddelen ook gezonde bacteriën en creeëren ze immuniteit bij schadelijke bacteriën. Desinfecterende producten zijn alleen maar nodig in ziekenhuizen en bij mensen met een ziekte die betrekking heft op hun immuunsysteem. In een gewoon huishouden zijn deze niet nodig. Als u met milde reinigingsmiddelen schoonmaakt, vermijd u de groei van schadelijke bacteriën.
– Vertrouw niet blindelings op ‘groen-labels’ van fabrikanten. Gebruik producten die door onafhankelijke partijen zijn gekeurd, zoals EU eco-label (EU Flower), de Duitse Blue Angel, de Franse NF Environnement or the Nordic Ecolabel (Nordic Swan).
– Met een allesreiniger, een afwasmiddel, spoelmiddel, een schoonmaakmiddel gebaseerd op citroenzuur kun je het hele huis schoonmaken. Schoonmaakmiddelen kunnen niet 100 % goed zijn voor het milieu. Gebruik ze daarom met mate en let goed op de dosering van concentraten.
– Let op de veiligheid: vermijd vergiftiging, berg schoonmaakmiddelen goed op, zoda kinderen er niet bij kunnen. Giet ze niet over in andere flessen. Kijk voor meer informatie op: childsafety.direct.gov.uk
– Vermijd irritatie en allergieën; vermijd conserveermiddelen en geurstoffen en met name isothiazolinones (CMIT, MIT, BIT, OIT), amyl cinnamal, hexyl cinnamaldehyde, linalool, benzylalcohol, cumarine, benzylbenzoaat, geraniol, eugenol, lilial, methylheptincarbonat, Citronellol, limoneen, citral, en geraniol.

Multifunctionele schoonmaakmiddelen voor ramen sanitair, vloeren, tapijten, meubelreinigers, poetsmiddelen, was- en afwasmiddelen.

Schoonmaakmiddelen

Er bestaat een breed scala aan schoonmaakmiddelen. Een aantal bevat irriterende stoffen zoals ammonia, dat schade kan veroorzaken aan de nieren en lever. Chloor, oftewel bleekmiddel is kankerverwekkend net zoals formaldehyde. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten conserveermiddelen, geur en kleurstoffen, di ede hormoonhuishouding kunnen verstoren, de huid verouderen en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Tips

– Vermijd producten die specifiek zijn bedoeld voor ramen, grill, zilver of ovens omdat deze vaak een hoog gif-gehalte hebben.
– Onthoud dat chloor in combinatie met ammonia of met azijn een giftig gas veroorzaken.
– Zorg voor voldoende ventilatie wanneer je gaat poetsen.
– Kleding gemaakt van microvezels zijn vuil- en vetafstotend. Je hoeft geen chemicaliën te gebruiken om deze te wassen.
– Om efficiënt schoon te maken kun je ook ouderwetse huis-tuin en keukenmiddeltjes gebruiken zoals soda en citroensap. Bekijk de tips op: http://www.projectnesting.org/

De was

Wasmiddelen kunnen bleekmiddelen, synthetische witmakers, wasverzachters, geurstoffen en oppervlakte actieve stoffen bevatten. Resten van schoonmaakmiddelen op textiel kunnen huidirritatie veroorzaken en sterke geuren van wasmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen.

Tips

– Vermijd wasverzachters, vlekkenoplossers, desinfecterende toevoegingen bij uw was en voorwasmiddelen.
– Was je kleren op een lage temperatuur om energie te sparen.
– Probeer wasnoten: deze zijn goed voor het milieu en zacht voor de huid.

De afwas

Doet u de afwas met de hand of doet de afwasmachine dat voor u? Een afwasmachine geeft doorgaans betere resultaten met minder waterverbruik. Maar afwasmiddelen voor de afwasmachine bevatten doorgaans milieuonvriendelijke fosfaten en sensibiliserende stoffen. Bovendien zijn afwasmiddelen voor de hand doorgaans beter voor de huid.

Tips

– Doe uw afwas met de hand: Gebruik geen stromend water. Zet spullen met aangekoekte resten eerst een tijdje in de week.
– Afwasmachine: Eenvoudige afwastabletten met een extra spoelmiddel en afwaszout zijn beter dan 3 in 1 producten.

Bad en toilet

Veel schoonmaakmiddelen voor het toilet zijn bijtend en vormen giftige gassen zodra ze met water worden vermengd. Ze kunnen 1,4-dichlorobenzine bevatten. Dit is een kankerverwekkende chemische stof, welke veel schade kan aanrichten bij de lever en nieren. Daarnaast bevatten deze schoonmaakmiddelen zoutzuur, waarvan de dampen schadelijk zijn voor de luchtwegen en kanker verwekken. Bovendien bevatten zij chemicaliën die irritatie veroorzaken bij de ogen en huid.

Tips

– Verwijder poepresten met een wc-borstel.
– Het is niet nodig om desinfecterende of anti-bacteriële spoelmiddelen te gebruiken.
– Toiletblokken en geurgels zijn onnodig en bevatten chemicaliën die allergieën kunnen opwekken.
– Vermijd sprays. Het inhaleren hiervan irriteert de longen.

Voer, tapijt en meubel onderhoudsmiddelen

Vloer, tapijt en meubelonderhoudsmiddelen bevatten soms kankerverwekkende, neurotoxische oplosmiddelen, conserveermiddelen die hormonen verstoren en ftalaten. (Ftalaten worden onder meer gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmsoorten en als weekmakers voor plastics), Bovendien kunnen de geurstoffen allergieën opwekken.

Tips


– Gebruik water om linoleum, plastic tegels, natuurstenen plastic en bewerkt houten vloeren te dweilen. Als het erg vies is, gebruik dan een milde allesreiniger.
– Voor kasten, tafels en andere houten meubels is een vochtig doekje voldoende om te reinigen.
– Gebruik bij met was bewerkte houten oppervlakten lijnzaadolie of bijenwas.
– Om vlekken in uw tapijt of stoffen bekeding te verwijderen gebruik water met azijn of een milde zeep.

Luchtverfrisser


Heeft u een lavendel potpourri in de badkamer, een geurkaars in de woonkamer, een “sea breeze“ spray of een sigarettenstank of kooklucht verwijderaar in de keuken? In plaats van dat deze geurvreters een positieve impact hebben op ons welzijn, bevatten zij chemicaliën die kanker verwekken of op zijn minst voor ademhalingsproblemen of allergische reacties zorgen.

Tip


– Open de ramen en laat de stank wegwaaien. Frisse lucht is beter dan welk kunstmatig product dan ook.

WECF voert campagne voor een gif vrije omgeving. Steun ons werk, word een vriend van het WECF! Vrienden helpen ons met de campagne, vrienden volgen ons op Facebook en steunen ons met minimaal 1 euro per maand. Meld jezelf aan als WECF vriend via friends@wecf.eu

Neem contact met ons op voor meer informatie:
www.wecf.eu , http://www.eenveilignest.nl/.

Women in Europe for a Common Future
Postadres:
Postbus 13047
3507 LA, Utrecht
Nederland
Bezoekadres:
Biltstraat 445
3572 AW, Utrecht
Nederland

Telefoon: 030-2310300
Fax: 030-2340878