Het Lied van de Bij

In harmonie samenwerken met bijen

De Amerikaanse Jacqueline Freeman, zou je met gemak een bijenfluisteraar kunnen noemen. Met veel empathie en respect vertelt ze in haar boek Het Lied van de Bij: Luister naar de wijsheid van de bijen, hoe deze diertjes zelf hun leven en gemeenschap (zouden) omschrijven.

Bijen zijn intelligente wezens, die zelf heel goed weten welke rol ze in het ecosysteem met elkaar vervullen. Freeman zit urenlang met haar oor tegen een bijenkast, waar ze via het gezoem van haar bruin-zwart gestreepte vriendinnetjes belangrijke informatie over hen doorkrijgt. Wat ecologisch verantwoorde imkers al jarenlang beweren, bevestigen zij. Traditionele imkers zorgen niet goed voor hun bijen, omdat ze hen zoveel mogelijk honing, was en propolis laten produceren en er teveel van afnemen. Zo houden de bijen te weinig over voor zichzelf en suikerwater voeren is slecht voor bijenmaagjes.

Oorzaken bijensterfte

Daarnaast zwakt het rommelen van genetische eigenschappen van koninginnen en darren een heel volk af, zodat het sneller sterft. Het transporteren van bijenvolken naar regio’s met een ander klimaat, waar de bijen niet aan gewend zijn, leidt ook tot vroegtijdige sterfte van een volk. Het verhinderen van zwermen, leidt tot onvruchtbaarheid van de koningin en tot minder bijen. Bovendien is het voortdurend ingrijpen in een bijenvolk zeer stressvol, zodat bijen eerder ziek worden en dood gaan. Oja en algemeen bekend is dat chemische bestrijdingsmiddelen en monocultuur funest zijn voor de bijen.

De esoterische benadering van Freeman is interessant. Ze ziet dat bijen contact met natuurwezens hebben en in samenwerking met hen het natuurlijk evenwicht in stand houden. Contact met natuurwezens is niet nieuw. Ook de oprichters van ecocommunity Findhorn in Schotland hadden contact met natuurwezens. Of je het gelooft of niet, door dit contact waren ze wel in staat om een overvloedige permacultuurmoestuin aan te leggen op een zeer arme bodem. Wat mij ontroert, is dat Freeman en bovenstaande mensen zo’n diepe liefde en respect voor de natuur hebben. Zij leren ons, dat de mens niet boven de natuur staat, maar er een gelijkwaardig onderdeel van uitmaakt. Als mens zijn wij welkom in de natuur, zolang we maar respectvol met fauna en flora omgaan.

Zegeningen van de bijen

Freeman is heel duidelijk in wat wij wel en niet van de bijen mogen gebruiken: “Als je bijen hebt, wees dan aardig wanneer je hun honing afneemt. Laat genoeg over voor de bijen en zet wat apart voor noodgevallen. Neem het in de vroege zomer af, dan weten we dat de bijen de vorige winter goed zijn doorgekomen en nog vele bloeiende zomerweken voor de boeg hebben, waarin ze (voor zichzelf) kunnen verzamelen.”

Bijen zegenen hun honing met een gebed. De beroemde antroposoof Rudolf Steiner zei: “Als je honing toevoegt aan je voedsel, bereid je de ziel voor om in het lichaam zijn werk te doen.” Niet alleen honing, was en propolis zijn heilzaam, maar zelfs het bijengif. Bijengif is een krachtig mengsel van ontstekingsremmers met antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ook de oude Grieken en Romeinen gebruikten bijengif bij gewrichtsproblemen en artritis.

Wat kun je doen?

Inmiddels is algemeen bekend dat wereldwijde bijensterfte een groot probleem aan het worden is voor het voortbestaan van planten- en (andere) diersoorten. De mensen zijn hier grotendeels schuldig aan, maar we kunnen hier wel iets aan doen. Naast dat imkers allemaal biologisch en bijvriendelijk zouden moeten gaan werken, kunnen wij als gewone burgers ook het een en ander doen. We kunnen meer biologisch en GMO vrij gaan eten, om zo gebruik van landbouwgif niet meer te stimuleren. We kunnen in onze tuinen veel bijvriendelijke bloemen zaaien en vooral geen gif gebruiken! Er zijn veel milieuvriendelijke alternatieven om zogenaamde ‘plaagdieren’ zoals luis en slakken op afstand te houden. De permacultuur besteedt daar uitgebreid aandacht aan.

Het lied van de bij € 19,50Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis Koop bij bol.com