Acties Red Ons Bos Groesbeek

archief artikel uit 2010

Actiegroep Red Ons Bos laat het er niet bij zitten. Ondanks dat de activisten heen en weer worden gestuurd naar verschillende instanties, die er zogenaamd ‘niets’ aan kunnen doen, houden ze stug vol met lobbyen, het bezoeken van bijeenkomsten en het sturen van bezwaarschriften. In een interview legt Frank Glaser uit wat de stand van zaken is rond de grootschalige boskap tussen Groesbeek, Heumen en Mook.

Frank Glaser woont in de Heilige Landstichting aan de rand van het Groesbeekse Bos in een grote bungalow waar hij ook een uitgeverij voor muziekboeken runt. “Ik lijk niet zo op een activist” lacht hij “want die wonen meestal in een kraakpand.” Maar hart voor de natuur heeft Glaser wel, want hij zat tot voor kort in de politieke partij Natuurlijk Groesbeek.

In Maart 2010 hoorde hij voor het eerst van zijn vrienden Paul en Margriet dat er bij de Mulderse Kop bij het zweefvliegveld in Malden wel 32 ha illegaal gekapt. Ze maakten foto’s van de kaalslag, gingen flyeren in het bos en stapten met een handje vol activisten naar Natuurmonumenten in Harderwijk. Glaser: “Natuurmonumenten was niet te spreken over onze acties. Ze waren van plan om het bos te kappen, omdat ze er heide van willen maken.”

Kapvergunning

Glaser: “De Gemeente Groesbeek zei dat ze de boskap niet konden tegenhouden, want ze beweren geen beslissingsbevoegdheid te hebben en mogen dus geen kapvergunning toewijzen of mensen beboeten die illegaal kappen. Ze verwijzen naar de Provincie want die staat boven de gemeente. De Provincie beaamde dat en noemde zich de regisseur van het plan. Maar wat ik vreemd vond, was dat de gemeenten Malden en Mook wel bevoegd zijn om kapvergunningen uit te delen of boetes uit te delen. Waarom zou Groesbeek dat dan niet mogen doen? Groesbeek laat iedereen dus maar kappen en zegt niet verantwoordelijk te zijn. Het gekke is, dat het om hetzelfde bos gaat, maar waar verschillende regels per gemeente gelden.”

Glaser vindt dat hij als burger van de gemeente Groesbeek buiten spel is gezet, wanneer de gemeente geen bevoegdheid heeft om een plan zoals de boskap tegen te gaan. Je kunt immers geen bezwaar maken tegen een kapvergunning die (zogenaamd) niet door de gemeente is goedgekeurd. Daarom maakte hij samen met de actievoerdes van Red ons Bos in juli 2010 bezwaar tegen de beslissingsbevoegdheid van de gemeente, omdat de gemeente bezwaar had moeten aantekenen bij de Provincie tegen de boskap. De gemeente kan nog wel bezwaar maken tegen te tweede fase van de boskap, waar dus nog meer bos wordt gekapt om heide te creëren.” Glaser wacht nu nog op het antwoord van zijn bezwaar.

Historische heide

Glaser begrijpt ook niet waarom het bos moet wijken voor heide: “Gelderland wil met Heiderijk de situatie van 150 jaar geleden herstellen, toen er meer heide was in dit bos. Maar 200 jaar geleden was er juist meer bos op deze plek. Bovendien vindt de provincie dat er ook 300 hectare meer bos moet komen in dit gebied en rondom Nijmegen.” Glaser vroeg tijdens een hoorzitting in juni aan de provincie hoe het nou kon dat er 300 ha bos wordt gekapt in een gebied waar juist 300 ha bos aangeplant moet worden. De provincie antwoordde hem, dat het ene plan niets met het andere plan te maken had, ook al gaan ze geografisch gezien over hetzelfde gebied. De plannen van de provincie staan haaks op elkaar en zijn erg onbegrijpelijk voor de burger.

In ieder geval wil de actiegroep Red het Bos meer duidelijkheid over de plannen van de overheden met betrekking tot de boskap en dat er niet meer wordt gekapt in het bos. De volgende bijeenkomsten staan op de agenda:

A.s. donderdag 26 augustus is er een openbare Themabijeenkomst o.a. over Heiderijk in de Groesbeekse Raad. Rond 21.00u staat Heiderijk op de agenda. Zie voor meer informatie:
http://www.groesbeek.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=12&fontsize=12&stukid=12913

• De SP gaat in de hoedanigheid van “Red Het Bos” een informatieavond organiseren over Heiderijk. Deze is bedoeld voor omwonenden en geïnteresseerden (van m.n. gemeente Nijmegen) Red Het Bos is uitgenodigd om een praatje te komen houden. Deze avond zal plaatsvinden op dinsdag 21 september van 20.00 – 22.00 uur in de kantine van voetbalclub Brakkestein.
• Wie meer informatie over de actiegroep Red het Bos wil, kan contact opnemen met redhetbos@upcmail.nl.
• Plannen van Heiderijk zijn te lezen op: http://www.heiderijk.nl/page/2697/plannen.html

Lees ook de visie hierover van de fractie GroenLinks uit Nijmegen