De Poëziekoerier

Wonderen voor de zakenwereld


“Poëzie is de taal van het hart die veel wonderen voor de zakenwereld kan doen.” vindt Marjolein Pieks en daarom startte zij anderhalf jaar geleden een onalledaagse dienst: de poëziekoerier.

De meeste mensen kennen haar als een van de weinige vrouwelijke dichters uit Nijmegen. Weinigen kennen Marjolein Pieks als zelfstandig onderneemster van De Poëziekoerier, een aparte combinatie van commercie en gedichten, die per stuk worden verkocht. “Ik bezorg ze per fiets met een voordracht aan huis of op het werk, vaak met bloemen of een fles wijn.”vertelt Marjolein Pieks. De fietskoerier is ontstaan in 2008 uit een ingeving van Jos Sluijsmans van Fietsendiensten.nl. Pieks bracht toen fietsend groenten voor hem rond: “Jos zei: Je maakt ook gedichten, nietwaar? Zou het een mooi idee zijn om te gaan poëzie-koerieren? Dat was leuk, dus zijn we in september dat jaar hiermee begonnen tijdens de Fietsmarkt.” Sinds die tijd coacht Sluijsmans haar met het zelfstandig ondernemerschap: “Jos is niet alleen heel zakelijk, maar heeft net als ik veel affiniteit met cultuur, duurzaamheid en idealisme.”

Sinds de fietsmarkt kreeg Pieks via vrienden en bekenden haar eerste opdracht. Het aantal opdrachten is vanaf toen geleidelijk aan gaan groeien. De meeste opdrachtgevers haalt zij binnen met netwerken, koude acquisitie en het verspreiden van folders. Gedichten zijn gewild op verjaardagen, jubilea en begrafenissen en zelfs voor de opening van het nieuwe station van Molenhoek. “Poëzie is niet alleen voorbehouden aan het bundeltje in de boekenwinkel of bieb, maar moet overal te vinden zijn op de gekste plaatsen en tijdstippen.” vindt Pieks. “Poëzie is de taal van het hart dat voor de zakenwereld veel wonderen kan doen.” Poëzie creëert immers een stukje ontroering en schoonheid in een ‘zakelijke’ omgeving.

Rowwen Hèze

“Het is belangrijk dat ik een gedicht schrijf, waarin de persoon zichzelf helemaal herkent” vertelt Pieks: “Ik houd altijd rekening met speciale wensen. Soms is er vraag naar een sonnet, maar over het algemeen is het vrije vers gewild bij de zakenwereld. De vrije verzen die ik maak, zijn goed en origineel, vanwege de rijm en het ritme. Zo was er een mevrouw die van Rowwen Hèze hield, dus ik ben in die stijl een gedicht gaan maken.” Een klant betaalt 40 euro per uur voor een gedicht. In totaal is Pieks drie uur aan het schrijven en daar bovenop komen de uren voor de voorbereiding, de voordracht en bijzondere dingen.

Nu ze in de ‘Starters’fase zit, kan Pieks er nog niet volledig van leven: “Ik heb nog niet voldoende klanten om van rond te komen, daarom krijg ik een aanvullende uitkering. Toen ik mij drie kwart jaar geleden bij de KVK inschreef, had ik één opdracht per drie maanden. Mijn accountant betaalde ik toen wel eens met een vers. Inmiddels is het aantal gegroeid naar een gemiddelde van één klant per maand en de afgelopen maand had ik zelfs twee klanten.” Het aantal klanten stijgt, omdat men langzaamaan begint te snappen dat poëzie vrij normaal is. Pieks vertelt dat een tijdje geleden de mensen ‘gillend wegliepen’ wanneer zij haar diensten aanbood. Ze vonden poëzie te moeilijk. Om meer inkomsten te genereren geeft Pieks sinds kort ook poëzieworkshops en biedt ze gedichtencolumns bij instellingen aan.


Ideeëngenerator

Als dichteres voelt Marjolein Pieks zich meer ondernemer dan de meeste kunstenaars in haar vriendenkring. Toch heeft ze het gevoel ‘er tussenin te hangen’ Pieks: “Ik probeer het midden te zoeken. Van de ene kant ben ik zakelijk ingesteld. Ik zoek adviseurs op het zakelijke vlak. Van de andere kant ben ik zelf de ideeëngenerator op het creatieve gebied. Twee jaar geleden richtte ik Stichting Poëtisch op, waarbij ik zoveel mogelijk leuke initiatieven wil aanpakken. Maar helaas leveren veel hiervan geen geld op, zoals het Gedicht in Allicht en De Blauwe Salon. Het is moeilijk om deze los te laten, wanneer ik geld moet verdienen. Op dit moment is de Poëziekoerier financieel het meest aantrekkelijk, dus wanneer dat goed gaat lopen, dan zal ik meer onbetaalde projecten kunnen doen.”

Meer informatie over de Poëziekoerier

Meer artikelen over Kunst en Cultuur