Magiër en zwevende paarden in de Benedenstad

Galerie Magus bevindt zich in het meest romantische stukje van Nijmegen. Magus betekent in het Perzisch Magiër. Kunstenaar en galeriehouder Darius Zaratuschtra is ook wel een beetje een tovenaar, want hij heeft in slechts acht maanden het hele pand opgeknapt en het is nu een lust voor het oog met zijn mooie houten vloeren, donkerrood met gouden balken aan het plafond, authentieke wenteltrap en sfeervolle ramen met uitzicht op het Stevenskerkhof.

Het werk van de kunstenaar is zeer kleurrijk, gevarieerd en lijkt invloeden uit de naïeve schilderkunst, expressionisme en het surrealisme te hebben. Zaratuschtra noemt zijn werk echter vernieuwend. “Elke creatie heeft te maken met het verleden. Zonder verleden geen toekomst. Ik geef mijn werk een nieuwe dimensie, want ik voeg iets toe aan bestaande dingen.” zegt hij. Vandaar de slogan op zijn brochure ‘De vernieuwende kracht van het verleden.’

Vrije paarden

In de zaal op de eerste verdieping staan fraaie bronzen beelden van paarden en er hangen schilderijen met paarden. Zaratuschtra: “De paarden zijn een uiting van de natuur. Als kind had ik een speciale band met hen. Ik reed vaak te paard door verschillende gebieden in Iran, Koerdistan en Irak. In die tijd reden daar veel meer mensen paard dan nu, want nu gaan ze met de auto.” Tegenwoordig rijdt hij ook minder vaak paard: “Hier in Nederland gedragen de paarden zich anders. Ze hebben minder ruimte en de mensen die paarden hebben bouwen niet zo’n goede band op met deze dieren. In Koerdistan bijvoorbeeld laten ze de paarden vrij rondlopen met de kuddes in de natuur. Je kunt het een beetje vergelijken met hoe de Indianen in Amerika met hun paarden omgaan.”

Zaratuschtra heeft ook wel eens de wilde paarden bij de Waal gezien: “De wilde paarden in Nijmegen zijn Koningspaarden en Prewalskipaarden uit Mongolië. De paarden waarop ik in mijn jeugd heb gereden zijn Nozerahwan paarden, een soort Arabieren. Nozerahwan betekend ‘rennend’ in het Perzisch. Zij bewegen hun achterbenen anders dan andere paarden, zodat het lijkt alsof je zweeft als je op hun rug zit. De beelden die ik heb gemaakt zijn geïnspireerd op deze paarden.”

Galerie Magus is geopend van donderdag tot en met zaterdag en op koopzondagen.
Het adres is St. Stevenskerkhof 46 in Nijmegen.
Meer informatie is te vinden op: http://www.rdariuszaratuschtra.nl/

Lees meer artikelen over kunst en cultuur