Koprol voor sportactiviteiten lichamelijk beperkten

Drie jaar geleden startte Gé Blankendaal met een groep ondernemers een bijzonder sportproject voor mensen, die niet mee kunnen doen met reguliere sportactiviteiten. Stichting Koprol biedt niet alleen activiteiten op maat, maar ook maatschappelijke ondersteuning.

“Drie jaar geleden werd ik uitgenodigd door een fysiotherapeut , die voor een beperkte groep van ca. 50 personen sportactiviteiten organiseerde. Hij klopte bij mij aan om steun.”Gé Blankendaal, die in de jaren negentig zelf ook een tijd erg ziek was geweest snapt, dat sport erg belangrijk voor patiënten is om te revalideren: “Ik ben een van de weinigen die veel geluk heeft gehad, zodat ik nu weer redelijk gezond ben.” Vandaar dat hij op 1 september 2007 in Nijmegen samen met een groep mensen uit het bedrijfsleven Stichting Koprol oprichtte, om deze sportactiviteiten financieel te kunnen steunen. “Omdat wij zelf geen medische of fysiotherapeutische achtergrond hebben worden we geadviseerd door medische specialisten van de universiteit. De bestuursleden van Stichting Koprol zijn wel allemaal lid van de sportsociëteit en vinden het daarom ook heel belangrijk dat invalide mensen nog steeds van sport kunnen genieten.” aldus Blankendaal.

Maatschappelijke ondersteuning
Bijzonder aan Koprol is, dat zij voor sporters, die dat nodig hebben, maatschappelijke ondersteuning biedt. Naast activiteiten waaraan iedere sporter kan deelnemen heeft Koprol specifiek sport- en spelgroepen voor mensen met onder andere COPD, hartaandoeningen en mensen met een doorgemaakte Centraal Neurologische aandoening. Alle sportgroepen worden deskundig begeleid en de gespecialiseerde activiteiten zijn op basis van de mogelijkheden, wensen en belastbaarheid van de sporters. Dit zijn onder andere: pluisjes rolstoelbal, zitvolley, tafeltennis, staand- en rolstoelbadminton, rolstoelbasketbal, medische fitness, taiji, zwemmen en bewegen.
Blankendaal, die al geruime tijd met pensioen is, doet zelf ook nog steeds fanatiek aan sport: “Ik ga iedere woensdagochtend een uurtje of drie fitnessen. Als je niet in beweging blijft, dan gaat je gezondheid achteruit. Het is belangrijk om je lichamelijke kracht en uithoudingsvermogen op peil te houden. Dit geldt al helemaal voor lichamelijk gehandicapten.” Blankendaal doet zelf ook wel eens mee met het rolstoelbasketbal: “Maar ze rijden me er helemaal uit en dat is maar goed ook! De mensen vinden het zo fijn en dat doet me goed! Ook rolstoelbadminton is prachtig om te zien. Soms worden er competities gespeeld met valide mensen, ook die moeten er echt flink tegenaan.”

Sponsoren
Op dinsdagavond 18 mei gaf Blankendaal een presentatie over Koprol tijdens de Bedrijven Contact Dagen: “Het is hard nodig om sponsors te trekken voor onze stichting. Hier in Nijmegen zitten zoveel mensen thuis, die vanwege hun fysieke beperking niet de mogelijkheid hebben om te sporten of om te revalideren. Omdat we nu steeds bekender worden, trekken we heel veel nieuwe mensen aan. Op dit moment is de stichting al actief voor meer dan 350 leden. Maar we kunnen het financieel niet bolwerken. Daarom willen we meer sponsoren aantrekken. Tot nu toe hebben we al wel wat grote namen binnengehaald. Zo steunen De Sportsociëteit, Luxor, Oosterbeek, Flavius, Kien, Talis, AVG, Het Vlaams Arsenaal en de Rabobank ons en enkele sponsoren die geen reclame willen. Maar hun bijdrage is nog niet genoeg. Om precies te zijn hebben we 182.000 euro per jaar nodig om alles te financieren. Voor dit jaar hebben we nog 40.000 euro nodig. We moeten hiervan hoofdzakelijk de fysiotherapeuten en bewegingsagogen betalen. Natuurlijk speel de huur van de sportzalen ook een rol. Inmiddels werkt de stichting ook landelijk en zijn er plannen om in meerdere steden te starten met deze activiteiten. Volgend jaar willen we ook voor duizend mensen een sportdag organiseren. Maar we moeten wel voldoende sponsoren hebben willen we dat kunnen doen.”

Klik hier voor meer informatie over Stichting Koprol.