Het Newroz van de Meden

“Het is een wet van Meden en Perzen.” is een bekend Nederlands spreekwoord. De Perzen kennen we, de meesten van hen wonen in Iran en ze zijn regelmatig in het nieuws. We kennen ze van hun kleden die bij veel van onze ouders en grootouders in de huiskamer liggen. Maar wie waren toch die Meden? Bestaan ze eigenlijk nog? Ja, ze bestaan wel degelijk en we komen ze zelfs dagelijks tegen op straat. Veel van hen wonen in Nederland, omdat ze in hun eigen landen gevaar lopen om door andere bevolkingsgroepen opgepakt te worden of zelfs te worden vermoord. Meden zijn namelijk (de voorouders van) de Koerden, die opnieuw dreigen hun identiteit te verliezen.

Er bestaan ongeveer 40 miljoen Koerden, geen van hen heeft een eigen staat. Ze willen graag een eigen land hebben, waarvan gedeeltes van Turkije, Irak, Iran en Syrië. Geen van deze landen wil een stuk land afstaan aan de Koerden, wat tot op heden nog regelmatig zorgt voor conflicten, waardoor veel Koerden zich gedwongen voelen te vluchten.

Identiteit

Om meer aandacht te vragen voor de Koerdische identiteit organiseerde diverse Koerdische verenigingen op 4 april 2011 voor de eerste keer een Newroz receptie in Den Haag. Normaliter vieren zij het Newrozfeest in besloten Koerdische kring. Maar dit keer wilden ze het anders doen. De landelijke Koerdische organisaties in Nederland nodigden naast hun eigen Koerdische achterban ook Nederlandse politici en geïnteresseerde Nederlanders uit. Ik had de eer uitgenodigd te worden door Semse Antindis van de Koerdische vereniging Avasin uit Arnhem.

Onder de bekende politici waren Ronald Plasterk, Harry van Bommel en Sadet Karabulut aanwezig. Ze waren het er alledrie over eens dat de Koerdische gemeenschap in Nederland meer met haar identiteit naar buiten mag treden. Ook vonden ze het belangrijk dat de problemen die de Koerden in hun thuislanden ondervinden aangepakt moeten worden en dat de regeringen van Turkije, Iran, Irak en Syrië hen een veilig thuisfront zou moeten bieden. Nederland moet Turkije hierop aanspreken, want de Turkse regering wil hier nog niet aan meewerken en creëert nog steeds een onveilige situatie voor de gevluchte Koerden. Helaas deed geen enkele politicus concrete uitspraken over wat hij of zij nu precies voor maatregelen ging treffen om de Koerden daadwerkelijk te helpen. Hopelijk wachten ze daar niet te lang mee.

Koerdisch Nieuwjaar

Zeer boeiend en leerzaam vond ik het verhaal van Kenan Tastan van de AAA over het Koerdische Newroz. In Nederland vieren de Koerden Newroz als de dag van vrijheid na het verzet. Tastan vergeleek dit met de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland in 1648. Net als Nederland heeft Koerdistan tot verschillende landen en bevolkingsgroepen toebehoord. Maar oorspronkelijk vieren ze met Newroz het begin van het nieuwe jaar. Dit is een uitbundig feest met vuur, muziek, dans en mooie kleding.

Newroz bestaat uit twee woorden: New, wat nieuw betekent, en ‘Roz’ dat ‘dag’ betekent. Newroz valt tussen 18 en 22 maart, wanneer de dag en nacht even lang zijn. Het is niet toevallig dat sommige Koerdische woorden overeenkomen met de Nederlandse. Koerdisch is namelijk een Indo-Europese taal, net als het Nederlands. Zo heb je ook het woord ‘Ishtar’, dat ster betekent. Het blijkt ook dat de Meden al eeuwen geleden op cultureel gebied invloed hebben gehad in West-Europa. Zo is de term “Ariërs” ook door de Meden geïntroduceerd. Dit had oorspronkelijk niks met het blonde Duitse ras te maken. “Ariërs” waren voor de Meden gewone boeren, die het land beploegden. Ariërs hangt dus op etymologisch gebied eerder samen met de term agrarisch. Volgens Wikipedia is het overigens niet zeker dat de Koerden afstammen van de Meden.

Of ze nou van de Meden afstammen of niet, wat mij betreft mogen de Koerden in ieder geval doorgaan met het beïnvloeden van de Nederlandse cultuur. Ik ben namelijk dol op Koerdische muziek en op Koerdisch eten. Het buffet dat door cateringbedrijf Dunya werd verzorgd tijdens de Newroz receptie kan ik daarom ook van harte aanbevelen!

Lees meer artikelen over emancipatie en maatschappij