Duurzaamheid en vernieuwing bieden kansen in crisistijd
Veel bedrijven die investeren in duurzaamheid en vernieuwing kunnen vaak makkelijker het hoofd bieden tijdens de economische terugval. Joost Bouman, innovatiemakelaar uit de regio Nijmegen kan daar over meepraten. Hij koppelt ondernemers aan contacten, die hun verder kunnen helpen met het ontwikkelen van hun met duurzame en innovatieve producten. Duurzaamheid en vernieuwing bieden kansen in crisistijd.
Joost Bouman werkt voor het RNCT Regionaal Nijmeegs Centrum voor Technologie in de regio Nijmegen. Het bestrijkt het gebied tussen de Duitse en Limburgse grens , de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. RNCT maakt deel uit van de zeven centra voor technologie in Gelderland. De provincie Gelderland betaalt de stichting voor 50% en de EU financiert 50%. Bouman: “Ik doe hiervoor drie dingen: Ik bezoekt bedrijven, die producten ontwikkelen. En zoek samen met hen uit welke ambitie ze hebben, welke kennis en contacten ze nodig hebben. Vaak help ik hen aan een collega ondernemer, een ander bedrijf, een school of aan grote projecten zoals Health Valley. Daarnaast organiseer ik bijeenkomsten over nieuwe materialen en productiemethoden en grotere netwerkbijeenkomsten. Ook heb ik een budget van maximaal 10.000 euro om kennis in te huren in de vorm van experts en scholing voor de deelnemende bedrijven.”
Space station
Een succesvol project is een filtersysteem voor ruimtevaarders dat ontwikkeld is door Paul Leenders van Filtex. De filters worden gebruikt voor handschoenenkasten in het International Space Station (ISS). Deze filters combineren HEPA filters, geactiveerde koolstof en speciale katalysatoren om verontreiniging tijdens experimenten te filteren. Deze technieken bestaan al 12 jaar, maar Joost Bouman zorgde ervoor dat Paul Leenders met zijn product in de krant kwam en kon gaan samenwerken met Health Valley. Bovendien kan bijvoorbeeld de voedselindustrie zijn duurzame filtertechniek ook voor andere doeleinden gebruiken.
“Veel bedrijven die investeren in vernieuwende technologie en duurzaamheid hebben meer kans om te overleven tijdens de crisis” zegt Bouman. “Vooral bedrijven in de sectoren duurzame energie, milieutechnologie en zorggerelateerde bedrijven doen het niet slecht. Of het goed gaat met een bedrijf heeft ook vaak te maken met de bedrijfscultuur.”
Zo was Bouman bij twee verschillende bedrijven uit dezelfde sector maar met een andere mentaliteit. Het ene bedrijf was tot een kwart geslonken de afgelopen jaren en had maar acht mensen over. Het werd gerund door een 70-jarige man, die een grote klant verloor. Het andere bedrijf had het ook moeilijk en verloor ook een grote klant. Maar is er weer bovenop gekomen doordat zij nieuwe producten hadden ontwikkeld. Sommige andere bedrijven overleven het doordat ze zijn gaan samenwerken met andere bedrijven of scholen. Of zichzelf hebben vernieuwd en open staan voor zelfonderzoek en bijscholing. Bouman kan heel veel voorbeelden geven van Gelderse bedrijven die het daardoor uitstekend doen. “Er gebeurt zoveel leuks, het is zonde dat er zo weinig van bekend is.”